ערב יום כיפור, לא נעים לפגוע/לכתוב ביקורת. ואחרי ששמנו את זה על השולחן, המהות שלנו כאתר כדורסל זה לשקף את האמת; לפרגן כשצריך, אך גם לבקר, כדי שכשיהיה פרגון אז זה יהיה אמיתי, לא מזויף.
ומשחק ראשון של מכבי תל אביב העונה ביורוליג זה משהו שראוי לטור דעה, לא רק לכתבת ציוני שחקנים.
לחצו כאן כדי להצטרף לקהילת ספורטס רבי
ספורטס רבי – גם באפליקציה! כל העדכונים והתוכן האיכותי ביותר על הכדורסל הישראלי היישר לידיים שלכם!
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באייפון
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באנדרואיד
הירשמו לפודקאסט "התשיעית באירופה" ב-iTunes, Spotify או Google Podcasts.
אתם בטח כבר קראתם כל מיני טורים היום. על מכבי, על הפועל תל אביב, על מה לא. אין לי עניין לספר לכם דברים שאתם כבר יודעים, אלא רק לחדש. ומבחינתי, המשחק המדאיג של מכבי תל אביב בהפסד 85:78 לאנאדולו אפס, כהמשך ישיר להכנה המדאיגה, מתחיל ברישומים.
בעוד שלהפועל ת"א יש עומק בלתי נגמר והבנה מראש שישראלים בכירים לא יירשמו, למכבי יש סגל קצר המורכב מבעיות גם ככה. ועם כל זה, איכשהו, גור לביא, השחקן הישראלי המצטיין של העונה האחרונה בליגת העל, שחקן חמישיית העונה, מצא את עצמו מחוץ לסגל של 12 השחקנים (טוב, גם בנבחרת עשו את זה..). זאת, בזמן שאורוש טריפונוביץ', שמגיע כמובן עם ניסיון ביורוליג וכשחקן זר, אבל נעדר מהמשחקים האחרונים בעקבות פציעה, מקבל את המקום בסגל, כמו גם הישראלים הוותיקים של מכבי. דוגמת הקפטן ג'ון דיברתולומיאו, דוגמת וויל ריימן.
לגיטימי? לגיטימי. אבל המאמן עודד קטש מדבר כל הזמן על הקושי להכניס את השחקנים החדשים לעניינים, וזו לא הדרך. בטח לא עם נכס ישראלי שבמצב השוק הנוכחי מכבי באופן מתבקש משלמת לו לא מעט לפי הדיווחים, כשכמובן שהשחקן הרוויח זאת ביושר. בגמר הסופרקאפ מול הפועל ירושלים לביא התקשה להטביע חותם, אבל די קשה להטביע חותם ב-4 דקות..

Gur Lavy – Photo Credit: Yehuda Halickman
לאחר מכן, מול עירוני קריית אתא ברבע גמר גביע ווינר, הוא דווקא היה מצוין עם 10 נקודות, 13 במדד היעילות ופלוס 5 במדד הפלוס-מינוס (שווה לנתון השני הכי גבוה בקבוצה) ב-12 דקות. מרשים מאוד. אבל למה רק 12 דקות? בגביע ווינר? מול קריית אתא? (עם כל הכבוד הראוי, כמובן). בלי לביא, יכול מאוד להיות שמכבי הייתה מפסידה את המשחק הזה שנגמר בניצחון דחוק 91:93.
ואז הגיע חצי גמר גביע ווינר מול ירושלים. ולביא עדיין עמד על 0 דקות ברוב המחצית הראשונה הרעה של מכבי. בסופו של דבר הוא עלה לפרקט, וסייע לקבוצה לחזור למשחק. 6 נקודות (4-4 מקו העונשין), 2 ריבאונדים, 7 במדד היעילות, פלוס 7 במדד הפלוס-מינוס (הכי גבוה בקבוצה) ב-17 דקות. לא יוצא דופן, אבל ככה אתה מרוויח את המקום שלך.
עם כל התובנות נחכה לסוף, אבל איך אחרי כמעט 16 דקות של כדורסל, גור לביא, שבלעדיו אין ניצחון על קריית אתא, לא עולה לפרקט?
— Moshe Halickman משה הליקמן (@mobluelion) September 26, 2025
רק שבסוף, איך שלא נהפוך את זה, לביא כאמור נשאר מחוץ לסגל מול אנאדולו, ואי אפשר להתעלם מכך שיותר "קל" להושיב בחוץ שחקן ישראלי יחסית צעיר, מה שהיווה סימן מדאיג בכל הנוגע למה שנראה מלביא ביורוליג תחת קטש. וזה לפני שהזכרתי נושא להרחבה בטור בפני עצמו – אורן סהר קיבל 0 דקות בגביע ווינר. אני לא מצפה שהוא ישחק ביורוליג העונה, אבל בגביע ווינר? בליגת העל? כן. ואם זה לא המצב, וחברו של סהר, עומר מאייר, כבר מכיר את האירוע היטב – אז למה מכבי לא השאילה אותו?
ועכשיו כמה נתונים מהמשחק מול אנאדולו, לפני הנתון והסיפור המרכזי. נקודת אור היא החזרה של ג'יילן הורד לעצמו (15 נקודות, 9 ריבאונדים, 22 במדד היעילות), ובמבט מקצועי, הוא רשם משחק רביעי בקריירת היורוליג עם 2 שלשות מדויקות. זה גם היה משחק הקליעה מבחוץ השני הכי מדויק שלו ביורוליג עם 2 מ-3 (בעונה שעברה היה לו משחק של 2-2). השאלה היא רק האם זו הבלחה או משהו שאפשר לבנות עליו? במשחק הבא נהיה חכמים יותר. בכל מקרה, מכבי תשמח בדרבי במחזור השלישי להבלחה כמו ה-3-4 לשלוש של הורד מול הפועל תל אביב בליגת העל בעונה שעברה.

Jayle Hoard – Credit: Filip Roganovic
הלאה, לעמדת הסנטר. אחת מבין העמדות (הרבות) הבעייתיות של מכבי כרגע. כיף ש-15 נקודות של רומן סורקין כבר הפכו למובן מאליו, אבל 2 ריבאונדים – 1 מהם בהתקפה – ביותר מ-25 וחצי דקות – זה לא מספיק, והצד ההגנתי הוא עניין שבו אנחנו פשוט לא רואים שיפור. מדד הפלוס-מינוס שלו עמד על מינוס 14 – הכי נמוך על הפרקט. מרסיו סנטוס, שהראה שיפור שהסתכם ב-6 נקודות ופלוס 7 במדד הפלוס-מינוס (הכי גבוה בקבוצתו) ב-14 דקות, לא לקח שום ריבאונד. וכך, מכבי קיבלה מעמדה מספר 5 כמות כוללת של 2 ריבאונדים בלבד מתוך 32 של הקבוצה (כשיש לציין ש-3 מהם לא נרשמו לזכות אף שחקן). ואנאדולו? היא עם 40 ריבאונדים. ואם כבר סורקין, וקבוצה ישראלית, אז ג'ורדן לויד, שכזכור שיחק את פתיחת עונת היורוליג הקודמת יחד עם הישראלי במדי מכבי עד שעזב בעקבות טיל מאיראן, כאילו לא עצר מהיורובאסקט עם פולין, כשהפעם הוא המטיר 16 נקודות עם 4-8 לשלוש.

Roman Sorkin – Credit: Filip Roganovic
טוב, עכשיו ללוני ווקר. שבוע סוער עובר על הכוכב של מכבי תל אביב: דיווח על אימון שבו הוא לא השתתף כשברקע תיאוריות קונספירצה סביב הסיבה, במשחק עצמו עודד קטש לא פותח איתו בחמישייה, כשהוא כן נכנס הוא מחטיא זריקות, פציעה בדקות הסיום וירידה מהפרקט בעזרת חבריו לקבוצה, כאשר לא ברור עדיין באמת מהי חומרת הפציעה. אחד המשפטים המפורסמים של קטש זה שהוא "לא יודע לאמן סקוררים", וניכר הקושי שלו עם הרכש הנוצץ שהנחיתו בעלי הקבוצה בזמן שברקע מחאת הקהל. השורה התחתונה היא שווקר סיים עם 3 נקודות בלבד ב-1-6 לשלוש במעט יותר מ-14 וחצי דקות. אגב, מניסיון היורוליג הראשון של ווקר, בעונה עברה במדי ז'לגיריס קובנה, כל ההתחלות קשות: הוא רשם 0 נקודות (0-8 מהשדה) ב-13 דקות מול באיירן מינכן. המשותף למשחקים: שומר בשם ניק וויילר-באב.
זה מוביל אותנו לחלקו של קטש בפסטיבל השחקנים החדשים. קטש מדבר על כך שייקח זמן לשחק בדרך הנכונה ושהוא מקווה שזה יקרה כמה שיותר מהר. נכון, עוד אמרה ידועה היא שהקבוצות של קטש מגיעות לשיאן בחודש מרץ, אבל מכבי, וקטש יודע את זה, צריכה לנצח עכשיו. העונה היא שילוב של ספרינט ומרתון. אומנם אין לו המשכיות בסגל, ואין תקציב בסדר הגודל של הפועל תל אביב, ועדיין משחק הפתיחה של האדומים מול ברצלונה שימש כתמונת מראה למה קבוצה חדשה מסוגלת לעשות. הגיע הזמן שקטש יבצע התאמות בשיטה עבור חומר השחקנים שיש לו ביד, וזה כולל את ווקר. אם ווקר מעוניין באירוע הזה. כזכור, החתימה במכבי הפכה לרשמית רק אחרי שאף קבוצת NBA לא לקחה אותו במשך חלון זמן מסוים. ברשתות החברתיות אוהדי מכבי כבר מתחילים לדאוג מכך שיש כאן פוטנציאל לקדנציה קצרה ושוברת לב כמו של לויד וסייבן לי.

Lonnie Walker – Photo Credit: Filip Roganovic
לזכותו של קטש, יכול להיות שהוא ניסה לבצע התאמות מסוימות, כמו למשל ההליכה עם ג'ימי קלארק על חשבונו של ווקר. לא שקלארק מוכר כשחקן פיק אנד רול, אבל כן יש לו חוש למשחק. יכולת שמתאימה לשאיפות של מכבי ביורוליג? לפחות כרגע לא מספיק.
מעמדו של קטש מרגיש לא יציב. קשה שלא לחוש את האכזבה שלו ממצב הסגל, ובכל ראיון התירוצים נשמעים. אחרי עונה מאוד קשה, לא ברור כמה הוא מעוניין בסרט שנראה בדרך להיות דומה. יחד עם זאת, אם הקדנציה הזאת תסתיים מוקדם מהמתוכנן, ברגע שאתה לא על הגלגל, בטח כשמתפתח כוכב עולה בדמות החבר והחניך לשעבר יונתן אלון, אין הבטחה שהזדמנויות גדולות יגיעו. קטש גם מצליח לאסוף את עצמו מספיק עבור הראיונות, וכן מנסה כמוצא אחרון לטעת ביטחון בשחקניו. הוא גם נוהג לדבר הרבה על נושא החטופים, ככה שברור שהוא שם את מצב הכדורסל בפרופורציות, אך קשה להעריך שהוא נהנה כרגע. ספק שהוא יבחר לסיים את הקדנציה מבחירה; ולצד זה, לפחות כרגע קשה לראות את הגנ'רל מנג'ר החדש קלאודיו קולדבלה מבצע מהלך. עם זאת, כרגע הכיוון לא טוב. ואם שני השחקנים המרכזיים שעליהם דיברנו – כמו גם אחרים שבהם מושקעים כספים (היי, טי ג'יי ליף), לא יקבלו מקום יותר משמעותי – ההנהלה כנראה לא תוכל לעמוד בזה.

Lonnie Walker – Photo Credit: Filip Roganovic
מכבי ת"א כנראה נמצאת בשעה הקשה בתולדותיה. אם ב-2017 האיום היה רק בליגה הישראלית מהצד של הפועל ירושלים, ואיבוד אליפויות זה דבר שקורה לכל המועדונים הגדולים, כשבסך הכל מכבי התאוששה מאז, עכשיו הפועל תל אביב הגיעה ליורוליג דרך זכייה ביורוקאפ, אך השקיעה כסף ששם אותה ערב המשחק הראשון כפייבוריטית לסיים מעל מכבי. ובמקום משמעותי מעליה. ועדיין, בסוף על הפרקט לפעמים המסורת יכולה לעשות את ההבדל בין ניצחון להפסד. אבל לא. הפועל עמדה בלחץ וניצחה. מכבי, למרות משחק באמת לא רע לאורך רובו כשהיה לה סיכוי לנצח, הפסידה.
קטש מעיד על עצמו שהוא אתאיסט, אבל סביר להניח שהוא היה מסכים עם הרעיון של המשפט הבא מתוך התפילה:
"תהא השעה הזאת שעת רחמים ועת רצון מלפניך".

Oded Kattash – Photo credit: Yehuda Halickman
0 תגובות