“הספורט הוא מקור להשראה”: על אירוע ציון 85 שנה לאולימפיאדת ברלין

אוג 24, 2021 | כדורסל, ליגה

על ידי Moshe Halickman

מאת יאיר סייקס

היום (שלישי) התקיים אירוע “מאוחדים דרך ספורט”, האירוע המציין 85 שנה לאולימפיאדת ברלין תחת המשטר הנאצי, ודיבר על איך אפשר לשפר בימינו דרך הספורט את מצב האנטישמיות, השנאה והגזענות בחיים ובחברה שלנו.

בנוסף לאדם סילבר השתתפו באירוע נשיא המדינה לשעבר ראובן ריבלין, שר התפוצות נחמן שי ורוברט זינגר, יו”ר המרכז לאימפקט יהודי, ביחד עם המדליסטיות האולימפיות יעל ארד (כסף בג’ודו בברצלונה 1992) שירה ראשוני (ארד בג’ודו קבוצתי בטוקיו 2021) ועוד.

הנשיא לשעבר ראובן (רובי) ריבלין שקיבל את אות “הסובלנות בספורט” תיאר במעמד קבלת הפרס: “התכנסנו לערב חשוב במיוחד לאנושות. מדינת ישראל היא מדינתנו, היא חלומנו בן אלפיים שנה. המאבק באנטישמיות, בגזענות ובשנאת חינם הוא דבר שצריך להיות מיוחס לכל האנשים בעולם. יש אנטישמיות ואסור לעבור עליה לסדר היום, אבל גם אנחנו צריכים לזכור שגם אנחנו בני אדם ואסור לנו לשנוא. ‘לעולם לא’ זה לא עניין של היהודים בלבד, זה עניין של העולם כולו. ביקשנו מהעולם שיבין ששנאה כזו יכולה להביא כליה על העולם כולו, פעם כאן ופעם שם. לכן אני חושב שגם הכינוס היום הוא אירוע חשוב במיוחד. גרמניה הנאצית ראתה באולימפיאדה בברלין שתי מטרות: השגה הכרה בינלאומית במפלגה הנאצית שעלתה לשלטון שלוש שנים קודם לכן, והוכחת תיאוריית הגזע המעוותת ועליונותו לכאורה של הגזע הארי. לשם כך הנאצים היו מוכנים לייצר מראית עין שקרית של פתיחות. אולם אופיה המופרך של תיאוריית הגזע הנאצית התגלתה בפני העולם כולו דווקא על מסלול הריצה של המשחקים האולימפיים בברלין. ג’סי אוונס, אפרו-אמריקאי, נציג של נבחרת האתלטיקה של ארצות הברית, עשה היסטוריה כשזכה לראשונה אי פעם בארבע מדליות זהב באולימפיאדה אחת”.

מכבי תל אביב

Photo Credit: Yair Sykes

שר התפוצות, נחמן שי, ציין: “הזמן אינו משכיח את אירועי 1936 בברלין והלקחים שלהם חיים בתוכנו. לפני שבועיים חתמנו את המשחקים האולימפיים בטוקיו, אלו היו משחקים גדולים מבחינתה של ישראל. הספורטאים הישראלים שנשלחו מטעם מדינת ישראל התעלו על כל הציפיות, זכו במדליות ובמיוחד ייצגו בכבוד את המדינה, אך עם הניצחון המתוק עדיין מחלחלים ביטויי שנאה, והפוליטי עדיין מעורב בספורטיבי. זה מתבטא בסירוב ללחוץ יד, או לא להעלות לדו-קרב, אל מול יריב ישראלי. זה מגונה בעיניי. עלינו לעקור את כל תוצאות השנאה בכלל ובעולם הספורט בפרט. לרעל של האנטישמיות ולשנאה אין מקום בעולם הזה, על שום מקום על פני כדור הארץ”.

רוברט זינגר, יו”ר המרכז לאימפקט יהודי, הוסיף: “זה דבר יוצא מן הכלל שאנו עומדים כאן, בתל אביב, בישראל, כמדינה וכאומה גאה, חזקה ומוצלחת, ולהיזכר את אשר אירע לספורטאים היהודיים רק לפני 85 שנים. המשחקים האולימפיים בברלין 1936 היוו תפאורה נוצצת של המשטר הנאצי שטוף השנאה והגזענות להסתרת המציאות העגומה שעמדה להתרחש על יבשת אירופה והעולם כולו. בשם עשרות קהילות ובשם המרכז לאימפקט יהודי אני רוצה להודות על השותפות החשובה הזאת יחד עם מועדון הכדורסל מכבי תל אביב וההסתדרות הציונית העולמית, לקידום ערכי הספורט כחלק מהמאבק העולמי כנגד האנטישמיות, הגזענות והשנאה. מעבר לאירוע מכובד זה, שיהווה את יריית הפתיחה לשיתוף פעולה ארוך טווח, בעונת היורוליג הקרובה, נביא לקירוב בין ישראל והקהילות היהודיות, דרך משחקיה של מכבי תל אביב ברחבי אירופה. יחד, נמשיך לפעול לקידום נושא חשוב זה בעוד מגוון דרכים נוספות”.

כמו כן, הקומישינר היהודי של ליגת ה-NBA אדם סילבר, שלח מסר מוקלט ששודר בכנס ובו אמר: “אנו ב-NBA מתגאים מאוד בתפקיד הספורט בחברה. הוא משמש מקור להשראה, מלמד אותנו ערכים חשובים כמו עבודת צוות, הכלה וכבוד הדדי, ובעיקר מפגיש בין אנשים ותרבויות. הכוח המאחד הזה, מראה לנו שספורט הוא תחום שחשוב לקדם עכשיו יותר מתמיד, במיוחד כאשר אנו מתמודדים עם עלייה מטרידה ברחבי העולם של התבטאויות שנאה, אפליה ואנטישמיות. עלינו להשתמש בהשפעות הקולקטיביות שלנו בכדי לגנות את המעשים הללו ואין לנו מקום לזלזל בכוח העצמתי שיש לנו, כקהילת הספורט, על מנת לאחד בין אנשים ברחבי העולם”.

דורון ג’מצ’י, סמנכ”ל השיווק וקשרי הקהילה של מכבי, הוסיף ואמר שמתוכננים עוד חמישה אירועים כאלה במהלך השנה במשחקי חוץ באירופה.

Yiftach Ziv and Ioannis Sfairopoulos - Photo Credit: Yair Sykes

Photo Credit: Yair Sykes

 

0 תגובות

כתבות שיעניינו אותך

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. 

You have Successfully Subscribed!