אחד הדיונים האמוציונליים ביותר לאחרונה בכדורסל הישראלי הוא ריבוי המאמנים הזרים בליגת העל ומעמד המאמן הישראלי. הערב (20:00) ייפגשו שני המאמנים הזרים הלוהטים בישראל, סטפאנוס דדאס מהפועל חולון ובראד גרינברג מעירוני נס ציונה, למשחק מסקרן במיוחד בליגה. כעת, רגע לפני המשחק שיתרחש בהיכל הטוטו בחולון, אציג את עמדתי בנוגע לסוגיה הבוערת.
דעתי היא שהמאמנים הזרים בליגה ראויים ביותר לתפקיד. חשוב לי להדגיש שאני מלא בהערכה למאמנים הישראלים שדורשים שהקריטריונים החדשים בנוגע למאמנים הזרים ייאכפו ושיהיה אופק למאמן הישראלי הצעיר, אך באותה נשימה כל מאמן זר בישראל נמצא כאן בזכות ולא בחסד. מתוך 13 הקבוצות בליגה, לא פחות מ-6 מהן מחזיקות במאמן ראשי זר, מה שמהווה 46%, נתון עצום לכל הדעות. לכן, אדגיש מאיזה סיבות אני מאמין שהמאמנים הזרים שעובדים בישראל הם האנשים המתאימים לתפקיד שבו הם מחזיקים.

Stefanos Dedas – Photo Credit: Dov Halickman
נפתח עם המאמנים שייפגשו הערב, דדאס וגרינברג. דדאס בן ה-38, במקור מיוון, מראה מאז שהגיע לישראל למה הוא נחשב למאמן מבטיח. האמת? דדאס לא רק מבטיח, אלא גם מקיים. מאז שהחלה להשתתף בליגת האלופות, חולון לא הצליחה לעבור את המחסום של שלב הבתים הראשון ולהגיע ל-16 הגדולות במפעל. היא כשלה לעשות זאת בעונת 2017/18 שבה היא החזיקה בשחקן יוצא דופן בדמות גלן רייס ג'וניור (האגדי), היא לא הצליחה להתקדם בעונת 2018/19 וגם כשדדאס הגיע באמצע העונה ב-2019/20 זה היה מעט מדי ומאוחר מדי והקבוצה הודחה מהמפעל.
העונה, בזמן שחולון משחקת כדורסל מופלא ונמצאת בכושר נדיר, הקבוצה כבר רשמה הישגים כמו הגעה לגמר גביע ווינר, עלייה לחצי גמר גביע המדינה והכי חשוב: העפלה לשלב הבתים השני באלופות, לראשונה בתולדות המועדון. חולון בין השאר הדיחה העונה את הפועל ירושלים בחצי גמר גביע ווינר, הייתה הקבוצה הראשונה לנצח את מכבי תל אביב בכדורסל המקומי וגם רשמה ניצחון יוקרתי וחשוב מאין כמוהו מול א.א.ק אתונה החזקה בליגת האלופות.
זה לא סוד שדדאס לעיתים מרגיש חוסר הערכה כלפיו בישראל, ואם חושבים על העניין לעומק אז המאמן של חולון לא היה יכול לאמן כאן במידה והקריטריונים המחמירים היו נקבעים לפני הגעתו. אם דבר כזה היה קורה, היה כאן פספוס גדול של הכדורסל הישראלי ושל חולון. דדאס הוא פשוט מאמן מצוין, והקבוצה שלו נראית כמי שהכי מוכנה להתמודד עם מכבי ת”א על הזכייה באליפות.

Brad Greenberg – Photo Credit: Dov Halickman
באשר לגרינברג, שווה קודם כל להסתכל על קורות חייו של מאמן נס ציונה. גרינברג בן ה-66 הספיק לעשות הרבה בקריירת הכדורסל שלו, אך נבליט כמה הישגים משמעותיים שרשם: היה עוזר מאמן ב-NBA של לוס אנג'לס קליפרס וניו יורק ניקס בשנות השמונים; עבד בפורטלנד טרייל בלייזרס; בחר כג'נרל מנג'ר של פילדלפיה את אלן אייברסון בבחירה הראשונה בדראפט 1996; זכה באליפות הראשונה בתולדותיה של מכבי חיפה ב-2013 על חשבון מכבי ת”א; אימן את נבחרת קוסובו; מונה לעוזרו של ניק נרס בנבחרת קנדה.
כל הדברים שצוינו למעלה מתווספים לשנים שגרינברג אימן במכללות ובקבוצות רבות אחרות, לתקופה הטובה במכבי אשדוד שאמנם נגמרה בירידת ליגה (גרינברג לא הגיע לישראל ב”ליגת הקורונה”) ולעובדה שישראלים צעירים כמו אדם אריאל ורבים אחרים (נמרוד לוי, עמית עבו ועידו פליישר לדוגמא) נשארו עד היום אסירי תודה על כך שהם התפתחו בזכותו, וקיבלתם מאמן יהודי-אמריקני שהופך את הכדורסל הישראלי למקום איכותי יותר. גם בשבוע שעבר רשם גרינברג הישג גדול, כשהעפיל עם נס ציונה לשמינית גמר היורופקאפ אחרי שלב בתים מוצלח שהתקיים בבועה בפולין.

Ioannis Sfairopoulos – Photo Credit: Dov Halickman
נעבור למאמן הבכיר בישראל, יאניס ספרופולוס ממכבי תל אביב. היווני בן ה-53 פילס את דרכו למעלה, שימש כעוזר מאמן נבחרת יוון ובהמשך גם של צסק”א מוסקבה ויוסטון רוקטס, ובשנים 2014-2018 הוא אימן את אולימפיאקוס, אחת הקבוצות החזקות ביורוליג, והוביל את האימפריה היוונית לשתי אליפויות יוון וגם לשני גמרים ביורוליג.
מאז שהגיע למדינה לפני פחות משנתיים וחצי, ספרופולוס הצעיד את מכבי ת”א לשתי אליפויות רצופות בישראל, ייצב את המועדון ביורוליג ואף עלה בעונה שעברה לפלייאוף לראשונה עם הקבוצה מאז שנוצר הפורמט החדש במפעל אך הקורונה מנעה כידוע את המשך המשחקים. מעבר לכך, ספרופולוס קידם את דני אבדיה ודאג שהכישרון יגיע ל-NBA בצורה האופטימלית. יש תמימות דעים לגבי הקביעה שספרופולוס, שציין בעבר כי הוא רוצה להשאיר אחריו מורשת במכבי ת”א וגם דור עתיד בקבוצה, יותר מראוי לאמן בישראל.

Danius Adomaitis – Photo Credit: Dov Halickman
המאמן הבא שנתייחס אליו הוא דאיניוס אדומייטיס. המאמן החדש של הפועל ירושלים רשם קריירה מפוארת כשחקן כאשר הוא בין השאר זכה עם ז'לגיריס קובנה ביורוליג ב-1999, וגם על הקווים הוא התמודד בכבוד עד עכשיו עם האתגרים שקיבל. המאמן בן ה-47 עמד על הקווים של נבחרת ליטא בטורנירים גדולים והגיע עם ריטאס וילנה לרבע גמר היורוקאפ בעונת 2018/19, ויקום האיש שיעז להגיד שאדומייטיס אינו ראוי לאמן בישראל. מי שאימן את אחת הנבחרות החזקות באירופה ובכלל בעולם ראוי ועוד איך לאמן במדינת ישראל קבוצה בסדר הגודל של ירושלים.
שני המאמנים האחרונים ברשימה הם יאניס קאסטריטיס ודניאל סאואנה. קאסטריטיס היווני אמנם פתח את העונה בצורה פחות טובה עם הפועל תל אביב, אך רבים נוטים שוכחים לו את הדברים היפים שעשה מאז שהגיע באמצע העונה שעברה. היווני בן ה-38 הצליח לעשות את מה שאף מאמן לא עשה בעשורים האחרונים: להפוך את הפועל ת”א לפייבוריטית בדרבי מול מכבי ת”א במהלך העונה שעברה.

Ioannis Kastritis – Photo Credit: Dov Halickman
בסופו של דבר הפועל ת”א לא הצליחה להתעלות במאני טיים של העונה שעברה ומכבי ת”א עלתה לחצי גמר הפיינל פור אחרי 1:2 בסדרת רבע גמר הפלייאוף, אך עצם העובדה שקאסטריטיס ביצע שינוי תודעתי לרגע והפך את קבוצתו לפייבוריטית, גם אם מכבי ת”א לא הייתה בשיא כוחה, זה הישג שלא רבים יכולים להתהדר בו. מעבר לכך, קאסטריטיס סייע לים מדר להפוך לסופרסטאר בשמי הכדורסל הישראלי, והשילוב גם הוכיח את עצמו כשקפטן הפועל ת”א נבחר בדראפט ה-NBA.
הסיפור של סאואנה הוא שונה. המאמן שהגיע מוונצואלה שימש כעוזר מאמן מכבי חיפה, כשלאחר מכן הוא הפך למאמן הראשי של הקבוצה שאותה העלה בחזרה לליגת העל. מאז פרוץ משבר הקורונה מכבי חיפה של סאואנה נראית הרבה פחות טוב וכמו הפועל ת”א גם היא מציגה יכולת רעה במשחקים רבים.

Daniel Seoane – Photo Credit: Dov Halickman
בדומה לקאסטריטיס, גם בנוגע לסאואנה רבים שוכחים שמכבי חיפה מהתקופה שלפני הקורונה שיחקה כדורסל אטרקטיבי ויפה לעין בהובלתו של גרגורי ורגאס על הפרקט, ולמאמן בן ה-39 מגיע קרדיט רב על כך. סאואנה גם דאג לטפח שחקנים ישראלים מבטיחים כמו רומן סורקין ומייקל בריסקר, כאשר גרף השיפור שלהם הוא פשוט עצום בתקופה שלו בקבוצה.
ריבוי המאמנים הזרים לא בהכרח מונע את ההתקדמות של המאמן הישראלי הצעיר. אלעד חסין רושם עונה גדולה עם העולה החדשה הפועל חיפה, ורק בשבועות האחרונים קיבלו שי סגלוביץ' (עירוני נהריה) ואבישי גורדון (הפועל גלבוע/גליל) שכבר הספיק לנצח את מכבי ת”א הזדמנות ראשונה כמאמנים ראשיים בליגה הבכירה.

Oded Katash – Credit: Dov Halickman
מעבר לכך, חשוב לזכור שגם ישראל מייצאת מאמנים לאירופה, כאשר רק לאחרונה יצאו עודד קטש (כמאמן ראשי) וליאור ליובין (כעוזר מאמן) לעבוד בפנאתינייקוס היוונית ביורוליג. מאמנים בליגת העל כמו שרון דרוקר (בני הרצליה) ורמי הדר (הפועל באר שבע) עבדו באירופה כמאמנים זרים, ואם אנחנו רוצים שהמאמן הישראלי יוכל גם להשתדרג למשרות מכובדות בליגות אחרות ביבשת זה יהיה פשוט לא הוגן למנוע ממאמנים זרים לנחות כאן.
על הקריטריונים החדשים עוד ניתן להתווכח, אך השורה התחתונה היא שלדעתי כל המאמנים הזרים הוכיחו את עצמם כמי שראויים לעמוד על הקווים של הקבוצות בליגת העל. ישנן טענות על כך שחלק מהקבוצות בוחרות מאמן זר בלי קשר ליכולותיו המקצועיות, דבר שאין ספק שהוא פסול, אך אני חושב שכל עוד זה לא יוכח הדיון בכלל לא רלוונטי, כאשר המאמנים הזרים מוכיחים את עצמם בליגה.
כשהערב ייפגשו גרינברג ודדאס על הקווים, נחזה במשחק כדורסל מרתק בין שתי קבוצות מאומנות היטב שגם מצליחות באירופה. בליגות אחרות באירופה יש כמו בישראל קריטריונים מסוימים להגעה של מאמנים זרים, אך ביום שבו הכדורסל הישראלי ימנע ממאמן זר להגיע לאמן כאן אי אפשר להיות מופתעים אם מדינות אחרות באירופה ימנעו מהמאמנים הישראלים לעבוד שם. המאמנים הזרים בליגת העל נמצאים בישראל בזכות ולא בחסד.
0 תגובות