קרדיט לתמונה הראשית: יהודה הליקמן
יום שלישי, ה-17 בדצמבר, רק לפני פחות משבועיים, היה יומו הגדול של יונתן מהרטה. הרכז בן ה-17 (1.94 מטרים) של קבוצת הנוער של מכבי אשדוד הוביל לניצחון בית מוחץ 68:97 על מכבי רמת גן באולם הקריה, עם משחק שיא של 30 נקודות (8-14 לשתיים, 4-6 לשלוש ו-2-5 מקו העונשין), 9 ריבאונדים, 8 אסיסטים, 2 חסימות ו-35 במדד היעילות ב-33 דקות. המשחק שודר בערוץ הספורט, ובראיון בסיום חבריו של מהרטה לקבוצה שפכו עליו מים. המשחק הזה ייצר הייפ סביב מהרטה, שעוד לפני אותו ערב נבחר למצטיין המחזור הקודם בליגה לנוער עם טריפל-דאבל מפלצתי של 16 נקודות, 13 ריבאונדים ו-15 אסיסטים בניצחון חוץ על הפועל חולון לאחר הארכה, מה שהעלה אותו לממוצע טריפל-דאבל של 17.5 נקודות, 12 ריבאונדים ו-10 אסיסטים, ולמעשה, לפני המשחק מול חולון הוא רשם מדד שיא של 42 בהפסד חוץ למכבי פתח תקווה.
לחצו כאן כדי להצטרף לקהילת ספורטס רבי
ספורטס רבי – גם באפליקציה! כל העדכונים והתוכן האיכותי ביותר על הכדורסל הישראלי היישר לידיים שלכם!
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באייפון
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באנדרואיד
הירשמו לפודקאסט "התשיעית באירופה" ב-iTunes, Spotify או Google Podcasts.
מהרטה רשם מאז שני משחקים שבהם הלך לו קשה מהרגיל (אם ככה קוראים למספרים של 7 נקודות, 8 ריבאונדים, 4 אסיסטים, 4 חסימות ו-19 במדד היעילות בניצחון הבית על הפועל ברנר, ו-13 נקודות, 8 ריבאונדים ו-5 אסיסטים לצד 5 איבודים בתבוסת החוץ לאליצור יבנה), אבל הוא עדיין עומד על ממוצעים פשוט מפלצתיים של 17.1 נקודות למשחק (מקום 11 במחוז הדרומי), 50.7% לשתיים, 1.1 שלשות ב-34.8%, 58.8% מקו העונשין, 10.4 ריבאונדים (שמיני במחוז הדרומי), 8.1 אסיסטים (ראשון בכל ליגת העל לנוער) לעומת 5 איבודים, 1.4 חטיפות, 1.6 חסימות (רביעי במחוז הדרומי) ו-24.3 במדד היעילות (רביעי במחוז הדרומי) ב-34.2 דקות (שביעי במחוז הדרומי). כעת, רגע לפני שיתארח הערב (שני, 19:00, שידור ישיר בערוץ הטלוויזיה של איגוד הכדורסל) בהדר יוסף הישן למשחק הכי מסקרן שיש בחוץ מול מכבי תל אביב של מאמן בשם יותם הלפרין שצפוי להקדיש לו לא מעט תשומת לב, בחרנו באתר "ספורטס רבי" להביא את סיפורו של מהרטה.
מי שמכיר היטב את מהרטה הוא תמיר שמחוני, שאימן אותו בשתי העונות הקודמות בקבוצת הנוער של אשדוד. "אני מכיר את יונתן מאז שהוא בכיתה ח', גיל 14, אימנתי במכבי ראשון כאשר הוא שיחק במכבי אשדוד והייתה יריבות מעניינת החל מגיל קטן", פותח שמחוני. "במבט מבחוץ הוא היה נראה ילד מאוד אתלטי וטוב, חבר טוב לקבוצה, גם הייתי בקשר טוב עם המאמן שלו דאז, (איתי) סממה, שאימן אותו ב-ח'-ט'. ההיכרות האמיתית והאישית שהייתה לי איתו בפעם הראשונה הייתה כשהצטרפתי למכבי אשדוד. אני אימנתי את הנוער והוא היה בכיתה י' בגיל נערים, ובערך בינואר קראנו לו לקבוצה היותר בכירה, לנוער, לעזור לנו לעלות ליגה מנוער לאומית לנוער על, וביחד עם איליי אלול שמשחק איתו היום בקבוצה, כאשר הם קטנים מכולם בשנתיים, הם עזרו לנו לעלות ליגה והיו מאוד-מאוד דומיננטיים. שם הבנתי שיש בו משהו מיוחד".
שמחוני מפרט של הרקע של מהרטה. "הוא גדל באשדוד במרכז העיר, אני חושב שהוא התחיל לשחק כדורסל בכיתה ו' או ז', אם אני לא טועה הוא התחיל בבית"ר אשדוד וראו אותו במשחק של חטיבות, ויאיר זוהר (מנהל מחלקת הכדורסל) מאוד רצה אותו באגודה, הוא זיהה את הפוטנציאל. משפחה מדהימה, הורים נפלאים, תומכים, אנשים מקסימים. עכשיו כולם מתלהבים מהכדורסל, הכל טוב ויפה ואני מבסוט בשבילו ושמח בשבילו, אבל יונתן הוא ילד מדהים, חבל על הזמן, ברמה הכי גבוהה שיש".
שמחוני מרחיב על העבודה עם מהרטה מבחינת הכדורסל ומבחינת האישיות. "אני אחלק את זה לשניים: אני עבדתי עם יונתן בשנה שעברה גם ברמה הקבוצתית כמובן, הוא היה הרכז הראשון שלנו בשנה שעברה בנוער על, וגם יצא לי פעמיים או שלוש פעמים בשבוע לעשות איתו אימונים אישיים מטעם האגודה. בקטע הקבוצתי הייתי קורא לו המאמן על המגרש, ממש כל דבר שאתה אומר, כל דגש, כל סימון וכל דבר שהיינו עובדים, הוא היה זוכר את זה כמו מחשב ומוציא את זה החוצה לשחקנים ומתזכר, ממש רכז אמיתי, אין היום הרבה רכזים כמוהו שעסוקים ממש בלנהל את הקבוצה ובלעזור לשחקנים האחרים להיכנס למשחק ולחשוב ממש איך משחקים שחמט עם הקבוצה השנייה, רוב הרכזים של היום מושפעים מאוד מסטף והכל בסדר אבל הם רוצים בעיקר לעשות נקודות, והוא הפוך, ממש כמו הדור של פעם, ואני חושב שזה מאוד מיוחד בקטע איתו.
"ברמה האישית, הופתעתי לגלות כמה הוא חיית עבודה, רעב ללמוד ואובססיבי לדברים הקטנים, אני ממש זוכר שהיינו עובדים על הקליעה שלו ועל כף היד, הוא היה שולח לי סרטונים שלו כל היום אם זה השתפר או לא השתפר, היינו עובדים על הטעיות חדשות שעכשיו אני שמח לראות שהוא מיישם, לקראת סוף השנה הקודמת וגם עכשיו הוא מיישם ממש את הדברים שהיינו עובדים ברמה האישית, ואני ממש שמח בשבילו. אישיות ממש חיובית, בלי קשר לכדורסל הוא אחד הילדים הכי אהובים שם באגודה, אתה אפילו רואה ילדים בכיתה ז'-ח' ועד הבוגרים, כל מי שעובר לידו זה חיבוק, מתים עליו. זה הקסם שלו, שהוא יודע גם לסחוף אחריו, וכמובן עבודה קשה ויכולת למידה, שאני חושב שזה גם משהו שמאפיין אותו ויתרום לו הרבה להמשך".
מהרטה למעשה כבר משחק גם בבוגרים במדי הקבוצה של אשדוד בליגה הארצית, ולדן קציר, שבשנים האחרונות היה מהמאמנים הבולטים בנוער, יש איתו סיפור היכרות שדי דומה לזה של שמחוני. "את יונתן ראיתי בפעם הראשונה כשהוא היה בכיתה ט' באשדוד, הוא שיחק מול מכבי ראשון. אימנתי את הנוער בראשון אז הלכתי לראות משחק".
קציר מספר על הדרך של מהרטה באשדוד. "סומן מההתחלה שם כמישהו שיכול להגיע לבוגרים של המועדון ובאמת אחד שאפשר לשים עליו את הז'יטונים בשביל שיתקדם לרמה הבאה, ואת התוצאות רואים עכשיו".
קציר מסמן את הרגע שהוא הבין שמהרטה מיוחד. "אני חייב להגיד שכשהוא שיחק בסוף כיתה י' ו-י"א בנוער על לא היו לו ממוצעים או סטטיסטיקה מרשימה מדי, אבל המאמן שלו שאני בקשר איתו, תמיר שמחוני שאימן אותו שנתיים, כל הזמן היה מדבר איתי עליו ומספר לי על העבודה איתו, ואמר לי, 'חכה ותראה'. גם באשדוד ידעו את זה וגם תמיר עצמו שעבד איתו באופן מאוד אישי וצמוד מעבר לשעות האימונים עם הקבוצה ידע להגיד שיש לו את המשהו הזה".
גם קציר נהנה לעבוד עם מהרטה. "הוא הארד וורקר, קם שלוש פעמים בשבוע לפני בית ספר לעשות אימונים אישיים באשדוד או אפילו סתם ללכת ולזרוק עוד איזושהי כמות זריקות בשביל לשפר את הקליעה. הוא מתאמן איתי עם קבוצת הבוגרים בערך פעמיים-שלוש בשבוע, קצת נחשף לעולם של הבוגרים ולסייזים שהם קצת שונים, אפילו הייתי אומר שקצת מכסחים אותו, מה שהוא קצת פחות רגיל מהלבלים של הנערים והנוער, וזה עושה לו רק טוב".
גם סיפור ההיכרות של דור כהן, מאמן קבוצת הנוער של אשדוד, דומה לזה של שמחוני וקציר. "אני אימנתי בראשון לפני שלוש שנים את כיתות ט', הקבוצה השנייה של מכבי ראשון לציון, ויונתן היה בכיתות ט' של מכבי אשדוד. אני זוכר אותו שם כמובן בתור רכז גבוה, שחקן מאוד מוכשר, עדיין היו לו הרבה בעיות במשחק שלו שמשנה לשנה אני באמת רואה אצלו שיפור מטורף, וכבר שם הוא הוביל את הקבוצה להישגים יפים, אם אני לא טועה הם סיימו בכיתה ט' במקום השלישי במחוז והיו קבוצה טובה בהובלתו. לאחר מכן אני עברתי לאמן באשדוד, בשנה שעברה הוא שיחק בנוער על כשהוא היה כיתה י"א וגם שם הוא כבר היה שחקן חמישייה מוביל. משבוע לשבוע הוא השתפר יותר ויותר, והשנה יצא לי לאמן אותו תחת חסותי".
כהן מספר על אורח החיים של מהרטה: "זה ילד שעובד מאוד קשה מחוץ לכדורסל. כל החיים שלו זה הכדורסל, מהרגע שהוא קם בבוקר ועד הרגע שהוא הולך לישון".
כהן מגלה את הרגע שהוא הבין שמהרטה מיוחד. "אין לנו הרבה רכזים בארץ בכזה גובה, ויש לו משהו בראש שאין להרבה ילדים. כבר אז בכיתה ט' כשראיתי אותו ושיחקתי נגדו הבנתי את הפוטנציאל שיש בו ומה הוא יכול להיות עוד כמה שנים. לפני שלוש שנים אתה עדיין רואה שחקן שלא התפתח יותר מדי, טיפה אתלט, הוא לא היה אתלט גדול מדי, קליעה בעייתית מאוד, אבל אתה רואה ילד שמבין את המשחק במשהו אחר שילדים בגילו לא מבינים, הוא רואה את המשחק צעד אחד קדימה. כבר אז ראינו בו משהו. בכיתה י' אני יודע גם שבסוף השנה הוא שיחק עם הנוער על ועזר להם להישאר בליגה כשהם עליו מנוער לאומית לנוער על, וכבר בשנה שעברה להוביל קבוצה בנוער על בכיתה י"א, אומנם הם לא עשו עונה גדולה מבחינה קבוצתית, אבל אני חושב שהשנה הזו עשתה להם המון להתפתחות האישית של כל שחקן ושחקן, ובמיוחד אצל יונתן".
ומכהן לכהן. מי שאולי מכיר את מהרטה הכי טוב בעולם הכדורסל הוא נתי כהן (אין קשר משפחתי לדור), המנהל המקצועי של אשדוד. "אני מנהל מקצועי באשדוד שמונה שנים, ככה שאני מלווה את יונתן עוד מצעדיו הראשונים בבית הספר לכדורסל. אנחנו עובדים לפי סניפים, ובקטסל הוא היה בסניף במקיף ד' שבדרך כלל לא גדול וחזק, אבל הוא בלט שם. בסיום הקטסל אני חושב שהוא היה היחיד בקבוצה שלו שהעברתי אותו לקבוצה ז' הראשונים, הילדים ב' הטובים. עשינו איתם גם פרויקט עם עמית רחמילביץ' שהיום בגלבוע, לקחנו אותם כקבוצה של הטובים של כל ו', ונתנו להם לשחק בילדים א' לאומית, בלי אף חטניק למעשה, וזה היה הימור מאוד גדול, אבל האמנתי בשנתון הזה, ניסינו להיכנס לאיזשהו פרויקט, ויונתן היה חלק מזה".
נתי כהן מספר בפתיחות על ההתפתחות האישית שעבר מהרטה במשך השנים. "יונתן עבר תהליך מאוד יפה, לא רק בכדורסל אלא גם באישיות. דוגמא של אותה שנה היא שאני זוכר שהייתה לי ולעמית שיחה איתו על הרצינות, הוא כל הזמן התגונן ולא קיבל, הוא לא היה מספיק בוגר ומסוגל שידברו איתו כמו שדיברנו עם ילדים אחרים, היה לו איזשהו רגש לא טוב בסיפור הזה, וזה היה לא טוב, לא אהבנו את זה. עם השנים הוא התבגר וגם בכדורסל הוא לא ישר היה מהבולטים, בגיל ההתחלתי הוא גם לא היה בתפקיד שהוא נמצא בו היום, רכז, אלא גם וגם (רכז וקלע). ליוויתי את הקבוצה הזאת מאוד צמוד, ובכיתה י' אימנתי אותם. אני בדרך כלל לא מאמן באשדוד, וזו הייתה הקבוצה היחידה שאימנתי שם. אני בטיפוס כמאמן דורש וקשוח, והיה לי נורא קשה, גם איתו ספציפית היה לי אימון אחד שהוא בטח יזכור, היה ממש פיצוץ באימון. כעסתי עליו מאוד כי באתי להעיר לו הערת כדורסל והוא היה באותה גישה של אז, לא מקבל, מרגיש כאילו, 'מה אתה רוצה ממני?' וכאלה, ממש נכנסתי בו ואחר כך הכנסתי אותו לחדר בסוף האימון לשיחה מאוד חזקה.
"אני רוצה להגיד, אני מרגיש וגם העוזר הרגיש את זה, שפה נקודת המפתח ונקודת השינוי שהוא הבין שאני לטובתו ומה אני מביא כדרך לעזור לו. הוא באמת התקדם תוך כדי העונה והפך כבר בשנה ההיא לשחקן טוב, והמשיך את התהליך ב-י"א. באותה שנה ב-י' העלינו אותו לקראת אמצע-סוף העונה לנוער על יחד עם עוד שחקן, והייתה לו טבילת אש מעניינת וטובה. ב-י"א הייתה עונה קצת קשה לכולם, אבל הוא הסתגל, והשנה הוא פורח".
כהן חוזר לרגע שבו הוא הבין שמהרטה מיוחד. "אני חושב שב-י'. ב-ט' הוא היה בסדר, שחקן טוב, מהמובילים בקבוצה, אבל בבגרות, באישיות, במחויבות למשחק וברצון לעבוד אקסטרות הוא היה בסדר, לא אומר טוב ולא אומר טוב מדי. ב-י' הרגשתי, גם כי עבדתי איתו צמוד אז כשאתה מאמן צמוד עם מישהו אתה חווה איתו תהליכים, וחוויתי שהוא באמת שם בהתבגרות, ביכולות ובכישרון. ב-י"א שלחתי אותו לאימון, ביקשתי ממאמן נבחרת הנוער לראות אותו. זה היה בין לבין אז הוא ראה אותו אימון אחד, לא הייתה מזה המשכיות כי הם יצאו בדיוק להפסקה ואחרי זה חזרו כבר כנבחרת יחסית מצומצמת, אבל שם הרגשתי שאני לא סתם שלחתי אותו כי הבנתי שכן מגיע לו ונכון לו שיראו אותו, לא חשבתי שהוא צריך להיות בנבחרת בשנה שעברה, אבל כן חשבתי שמגיע לו שיראו אותו.
"התהליך של האמונה בו כבר התחיל, בקיץ החלטנו שהוא יהיה איתנו גם בבוגרים בליגה הארצית שמכוונת לעלייה, לא קבוצה בתקציב קטן. הוא שם בסגל בתשיעייה הראשונה, משחקי הנוער לא מעט פוגעים, היו לו כמה ימים שזה זז, אבל כשהוא נמצא אנחנו משתדלים לתת לו לשחק ובאימונים כמובן הוא מתאמן איתם ועוזר להם מאוד, והחתמנו אותו לחוזה ארוך טווח כי אנחנו רוצים שהוא יגדל איתנו לליגה הלאומית ואחר כך גם בעתיד לליגה גבוהה יותר ליגת העל. אנחנו איתו שם במחשבות הרבה זמן".
שמחוני משוכנע שמהרטה יהיה רכז גם בטווח הארוך. "אם הוא יהיה רכז? אני לא חושב שיש לו עמדה אחרת. אני חושב שמעמדה 1 הוא הכי הרבה יכול להשפיע ולתרום למשחק בגלל שהוא עושה דברים שבכדורסל של היום ובדור של היום כמעט שאנשים לא עושים, פשוט עסוק במה שנקרא לנהל את ההצגה ואת הקבוצה. הוא ממש כל הזמן בא ומתייעץ עם המאמן, אני זוכר שזה היה עם נתי בכיתה י', איתי בשנה האחרונה ועכשיו עם דור, הוא ממש חושב כדורסל, ולרכז זו התכונה אולי הכי חשובה, הוא ממש חושב איך לנצח את הקבוצה השנייה כל הזמן, מהלכים טקטיים גם, ואין ספק שהתפקיד שלו בעתיד יהיה רכז".
לקציר יש קביעה אף נחרצת יותר. "הוא חייב להיות רכז. רכז נולד רכז, והוא נולד כזה. הוא חי את המשחק, יש לו ראיית משחק ברמה מאוד גבוהה, הוא שולט בעסק, יש לו יכולת, אם הוא לא יהיה רכז אני לא חושב שיש לו סיכויים גדולים להיות שחקן. אני חושב שבגודל שלו ועם סגנון המשחק שלו רכז זו האופציה היחידה שלו".
דור כהן מסכים עם שמחוני וקציר, תוך כדי שהוא מביא את היתרונות של מהרטה. "יש לו תכונות של רכז ואי אפשר לקחת את זה ממנו, אם זו השליטה שלו בכדור, ראיית המשחק, ההתמודדות שלו עם לחץ, ישמרו עליו עם שחקן אחד, יבואו אליו בטראפים, אותו זה לא מעניין, הוא לא מאבד כדורים. הוא מאבד את השלושה-ארבעה כדורים כי הוא מקבל 98 אחוז מההחלטות במשחק, אבל יחסית אם תסתכל על האיבודים פר פעולות שלו אני חושב שזה אחוז מאוד נמוך, הוא יכול להיות חד משמעית שחקן גם בבוגרים ורכז בגלל הסייז שלו שהוא יכול לשמור לך בעמדות 1-4 מבחינה הגנתית, משחק פיק אנד רול מעולה, ראיית משחק מעולה, כל משחק הוא מסיים עם עשרה אסיסטים ומעלה".
נתי כהן מצטרף לתמימות הדעים שיש בנושא תוך שהוא מסמן את יתרונותיו של מהרטה, ומביא זווית ייחודית משלו. "חד משמעית הוא יהיה רכז, רכז גבוה וארוך. יש לו יכולת מסירה מאוד גבוהה, הוא רואה את המשחק ברמה גבוהה, הרבה אסיסטים מתבטלים לו כי שחקנים לא תופסים את הכדור או מחטיאים, ואני רואה את זה גם באימונים ברמת הבוגרים שהוא מחלק שם סוכריות. יש לו יכולת ראיית משחק ברמה גבוהה, מגרש פתוח ברמה גבוהה, יודע לשחק את הפיק אנד רול ברמה גבוהה יחסית לנוער, יש לו דרך לעשות כמובן. עבדתי עם שחקני נוער כולל ב-2018, היו שם כמה שחקנים נחמדים כמו ים מדר ודני אבדיה, אז אני יודע בפרופורציה מה זה להיות רכז. גם ים ב-י"ב כשהיה אצלי בנבחרת הראשונה שלו כרכז אני ממש זוכר שעבדנו קשה לשחק את הפיק אנד רול כי בליגה לנוער הם היו עושים חילופים נגדו, סוג משחק אחר. שחקנים בנוער לא יוצאים גאוני פיק אנד רול, והיום ים ואחרים הם ברמה מאוד גבוהה כי בבוגרים משחקים עם גבוהים, טקטיקות וכל מיני טיפולי פיק אנד רול שונים, מה שבליגת הנוער זה מאוד בסיסי, אז גם פה הוא יעשה את הדרך. כרגע רואה אותו רק רכז ומתפתח למקומות האלה".
שמחוני מסמן את היתרונות המרכזיים של מהרטה. "היתרון הגדול שלו זה שהוא מאוד חכם, מבין את המשחק, הוא מאוד קבוצתי, ואפשר היה לראות את זה כבר במשחק השבוע, שאחרי שכביכול הוא נתן את התצוגות של הטריפל-דאבלים במשחקים הקודמים, אז במשחק האחרון עשו עליו טראפים ארבעים דקות ולא נתנו לו לגעת בכדור, ויכולת לראות שגם כשהוא לא כביכול המוציא לפועל של הקבוצה הוא עדיין חושב איך הוא איך הוא יחסום לאחרים, איך הוא ימסור לאחרים ואיך הוא מפנה, הוא לא מכריח אף פעם זריקות. בקיצור, היתרונות שלו זה שהוא מאוד חכם, אני חושב גם שלישראלי הוא מאוד אתלט, 1.94 מטר, רץ, מהר וקופץ".
קציר מביא את נקודת המבט שלו. "חכם מאוד, מבין את המשחק, עושה את מה שצריך בשביל לנצח, לא משחק בשביל עצמו, כלומר שהוא רכז שגם לוקח הכי הרבה ריבאונדים בקבוצה שלו ומוסר הכי הרבה אסיסטים, והוא גם יכול לעשות סקורינג מחדירות ופול-אפים".
שמחוני מתייחס גם לדברים שמהרטה צריך לשפר. "הדברים שהוא צריך לשפר? אין ספק בכלל, הקליעה שהולכת ומשתפרת עם הזמן, גם מחצי מרחק וגם השלשות, ועוד טיפה לשפר את הסיומות. הוא עושה תהליך חיובי גם בזה וגם בזה, הוא יודע מה הוא צריך לעשות ואיך לעבוד על זה, הוא קיבל הרבה כלים בשנים האחרונות על איך לשפר את זה, ואני בטוח שעם עוד טיפה סבלנות גם הקליעה וגם הסיומות, ואני חושב שכבר רואים את זה, יהיו ברמה מאוד גבוהה".
קציר מסכים לגבי אספקט הקליעה. "אין ספק שבשביל לקחת את עצמו לרמה הבאה גם הקליעה שלו לשלוש מכדרור ומשלוש צריכה לקפוץ מדרגה, אבל הוא עובד בשביל שזה יקרה".
דור כהן מרחיב על ההיבט הזה. "חייב לשפר את הקליעה, זה משהו שאנחנו עובדים עליו ויש שיפור כבר בתקופה האחרונה, אבל זה החלק הכי חשוב. יש שיפור במשחקים האחרונים במיוחד בנושא של הג'אמפים מחצי מרחק, רכז שיכול להרים ג'אמפים מפיק אנד רול, לקחת אחד על אחד בסופי שעון ולייצר לו פול-אפ, אני חושב שזה מדהים בשבילו, עוד לשפר את הקליעה לשלוש, אבל זה הדברים החשובים, כי את הדברים שקשה ללמד שזה אופי ושכל יש לו. עכשיו נשאר לו רק את הדברים הטכניים יותר".
נתי כהן מפרט על הדברים שמהרטה שצריך לשפר, כשהוא בין השאר כמובן מתייחס לקליעה. "יש לו יתרונות וחסרונות, חד משמעית הוא עוד לא שחקן שלם, יש לו דרך ארוכה לעשות. בפן הגופני הוא עובד ולא תהיה בעיה, אני כבר רואה את ההתפתחות וההתקדמות, הוא כבר אתלט ומגיע לטבעות. אם פעם שזה אפילו בתחילת השנה הזאת ובטח בשנים הקודמות הוא היה חודר וכשקצת היו מגעים הוא היה מתפרק, נופל, מחטיא וכאלה, ייאמר לזכותו שעכשיו זה כבר הרבה פחות קורה. בתהליך הגופני יש לנו מאמן שצירפנו שעושה עבודה מאוד טובה איתו ואיתם ואני מרגיש שיפור, הוא צריך להמשיך. דבר שני זה בהמשך לדבר הראשון בגופני, יונתן מחטיא הרבה ובחלק מההחטאות באמת הרגשתי שזה על הפן הגופני וגם הייתי אומר לו, 'אתה מגיע חזק', אז עכשיו הוא גם שיפר את זה טכנית, זאת אומרת שגם בהיבט הגופני וגם בהיבט הטכני הוא שיפר את הסיומות שלו בקרבת הסל.
"הדבר הבא שהוא צריך לשפר ומשפר זה הקליעה. כדי להיות שחקן מאוד טוב הקליעה שלו חייבת להיות יציבה וחזקה יותר. פעם זה היה ברמה מאוד נמוכה, זה עבר לבינוני ולטוב, אבל יש עוד דרך לעשות. אנחנו על זה איתו, הוא יודע את זה, עוד טיפה וגם הנושא הזה ישתפר, וזה כבר טוב. היום הוא כבר קולע, במשחק האחרון הוא קלע ארבע שלשות, יש לו את היכולת, גם חצי מרחק".
שמחוני שמח מאוד לראות את ההצלחה של מהרטה כיום. "מבחינתי אני גאה, מאושר. לראות שחקן שלא סומן מגיל קטן ולא כל שבוע בזיסמן וכולם שם מרימים לו ויודעים מגיל קטן שהוא הולך להיות שחקן, ולראות אחד כזה שלקח את עצמו באמת בידיים ועובד הכי קשה שיש, אם זה בקרים, חדר כושר, בקבוצה עצמה, לראות משחקים וללמוד מהרכזים הכי טובים באירופה, בעולם ובארץ. אני גאה בו, אני מקווה שהוא יודע שזו רק ההתחלה כי כל מה שקשור לנוער זה רק הפרומו, הבוגרים זה העולם האמיתי והכדורסל האמיתי, ואני כן חושב שבגלל הנתונים שיש לו הוא גם יכול להצליח בכדורסל של הבוגרים".
גם קציר שמח בשביל מהרטה, אבל דואג שהוא יישאר עם הרגליים על הקרקע. "יש לו עוד כברת דרך לעשות ואנחנו רק בתחילת העונה, אבל אין ספק שגם בשבילו וגם בשביל מכבי אשדוד שמפתחים אותו מגיל צעיר זו חותמת יפה על העבודה שנעשתה. אני מאוד שמח בשבילו אבל מצד שני גם כל הזמן אומר לו שמחר זה הכי חשוב, מה שהיה אתמול או היום כבר לא מעניין, שוב לעבוד הכי קשה, שוב להיות ממושמע ומרוכז ולהקשיב מה המאמנים מדברים איתו, כי זו הדרך היחידה".
הצגת פוסט זה באינסטגרם
גם דור כהן שמח בשביל מהרטה. "ברור, אין אחד שלא שמח. בסוף, לראות שחקנים שעובדים ומגיעים פעמיים-שלוש בשבוע בבקרים גם לזרוק וגם לעבוד על המשחק שלהם, אם זה אימונים גופניים שהם עושים פה ברמה מאוד גבוהה ואם זה אימוני אקסטרות שהם עושים פה, זה ילד שמשנה לשנה מתפתח יותר ויותר וגם בשנה שעברה עשה שנה פחות טובה מבחינה קבוצתית ומבחינה אישית, אבל אני שמח לראות אותו קוצר את הפירות, מגיע לו בסוף. ילדים שעובדים קשה – בסוף כיף לראות אותם מצליחים ומגיעים רחוק".
שמחוני נשאל האם יש שחקן שאליו הוא היה משווה את מהרטה, ומספק תשובה מעניינת. "אני יודע שהוא מאוד אוהב את שיי גילג'ס אלכסנדר מאוקלהומה סיטי, הוא מאוד רוצה לחקות אותו. הוא קצת מזכיר לי את תום מעיין כשהוא היה צעיר, תום מעיין אם לא היה נפצע היה עושה קריירת בוגרים מדהימה בארץ, עם הפציעות הוא היה טוב אבל עדיין. אבל אני כמובן לא מתכוון רק בגלל צבע העור. משהו שם באתלטיות, בשכל, ביכולת לייצר לאחרים ולהיות שם בשבילם".
קציר התעניין בתשובה שנתן שמחוני, ובחר להגיב. "שיי גילג'ס אלכסנדר זה קצת להיתלות בעצים גבוהים. אני חושב שתום מעיין זה אחלה מודל, יש ביניהם הרבה קווי דימיון, יונתן לדעתי טיפה יותר גדול. אין הרבה שחקנים שבעמדה הזו יכולים לקחת כמות כזו של ריבאונדים, ואנשים לא מספיק מדברים על זה. בגלל שהוא יכול לעשות את זה זה עוד ערך מוסף לקבוצה גם כשהוא יהיה שחקן בוגרים, וגם מהסיבה שהוא יכול לשמור בהגנת חילופים. הוא לדעתי ישחק כ-1, אבל הוא יכול לשמור 1-4 גם כשהוא ייכנס לעולם הבוגרים, וזה כן יתרון מאוד גדול".
נתי כהן מנסה למצוא נקודות דימיון בין מהרטה לשחקנים אחרים. "זו שאלה קשה כי יונתן הוא באמת מיוחד, הוא 1.94-195 מטרים, ארוך כרכז. הוא באמת רקדן על המגרש בצורה יפה, אני לא רוצה להשוות אותו לשחקנים כמו ים (מדר) כי לים היו כישורים נוספים באותה נקודת זמן. פעם אימנתי את יוגב אוחיון שהייתה לו תמיד את הבעיה בקליעה אז בגלל זה אני אומר את השם כי שניהם לא קלעים גדולים, אבל יוגב היה במקומות אחרים בנקודה הזאת. הוא באיחור, הוא צריך תהליך ארוך יותר, יש לי תוכנית ברורה לעתיד שלו. הוא לא במוכנות שלהם היום, לא המנטאלית, לא הגופנית ולא המקצועית. יש עוד דרך לעשות". דור כהן חשב על השאלה, אך לא מצא השוואה מתאימה.
מהרטה, שבסיום המשחק מול רמת גן דיבר על החלום להגיע לנבחרת הנוער בקיץ הקרוב, עוד לא היה בסגל הסופי של אחת הנבחרות הצעירות, אבל שמחוני, שמאמין שזה יקרה בקרוב, מוצא בכך את הטוב. "יונתן הוא לייט בלומר קלאסי, אחד שהיה לא מלוטש בגיל צעיר יותר, וזה בסדר גמור. היו לו את הקיצים להשתפר ואת השקט הנפשי לקחת את עצמו בידיים במקום הלחץ. בתור יוצא נבחרות, אני יודע איך זה שקיץ שלם אתה עובד מאוד קשה על הקבוצתי ומאוד בלחץ והכל דחוס ולחוץ, והוא לקח את הקיץ להשתפר, לעבוד בחדר הכושר, לזרוק כל יום שבע מאות זריקות לסל, לעבוד על ההטעיות ועל האחד על אחד, זה בסדר גמור, אני חושב שדווקא זה שהיה לו את הזמן להשתפר זה משהו ששירת אותו. אני גם חושב שעכשיו מתחילים להבין שהילד עשה את קפיצת המדרגה שכולם באשדוד חיכו לה, אני מאמין שהוא יזומן לנבחרת המורחבת, ומשם זה כבר שלו".
גם קציר מתייחס לנושא. "אני חושב שבסגלים המורחבים הוא היה, אני לא רוצה להיכנס לזה כי אני לא יודע על סמך מה מתקבלות ההחלטות או איך נבחרים השחקנים, יכול להיות שהוא לא היה מספיק טוב. אני חושב שהשנה הוא צריך להיות מוזמן לסגל המורחב, אבל משם זה רק שלו, הוא צריך לבוא לאימונים ולהוכיח את עצמו. בסוף, אין ארוחות חינם".
דור כהן לא רואה בעיה בזה שמהרטה עוד לא הגיע לסגל סופי של אחת הנבחרות. "אני חושב שזה הגיוני כי השיפור המשמעותי שלו באמת בא בשנה שעברה, עד השנה שעברה הוא היה עוד שחקן, אומנם רכז מטר 1.94-1.95 עם המון פוטנציאל, אבל עדיין הפוטנציאל לא התממש. בסוף, לנבחרת לוקחים בדרך כל שחקנים שטובים עכשיו ויכולים לעזור להם באותו רגע, ואני באמת חושב שהשנה אם הוא ימשיך במגמת השיפור שלו זה יגיע, הוא ראוי לקבל את הזימון".
נתי כהן, שכבר דיבר על כך שהוא ניסה לחשוף את מהרטה לעולם הנבחרות, נשאל האם הוא רואה אותו שם בקרוב. "אני רוצה להאמין שכן, מהניסיון שלי בנבחרות אני חושב שהוא חד משמעית צריך לקבל הזדמנות אמיתית, לא אימון-שניים. אני רואה את ההתקדמות של השנתון הזה של י"ב, גם כשהיו ב-ט' וב-י' כמו שאמרתי ליוויתי אותם וגם אימנתי בשנתון הזה, אז חד משמעית אני צריך להאמין בזה שהוא יקבל את ההזדמנות האמיתית. הוא רכז אירופאי בגודל ובאתלטיות, ואני מקווה שגם המאמנים יראו את זה, יעריכו את זה, יאהבו את זה וייתנו לו את הביטחון. הוא ילד שצריך ביטחון, כמו שאמרתי הוא עוד לא שם בבשלות, הוא בדרך, אני מרגיש שהוא ממש עוד רגע שם, אנחנו צריכים שמישהו גם יאמין בו כמו שאצלנו באשדוד יש את האדם הזה שמאמין, והנבחרת תרוויח ממנו".
איך מהרטה מתמודד עם הפרסום שמתחיל להגיע?
שמחוני: "האמת שאני לא יודע, לא יצא לי לדבר איתו בחודש האחרון. הוא ילד חכם, הוא ידע לקחת את זה למקומות של ביטחון וערך עצמי גבוה, אגב זה גם דברים שהיו חסרים לו בשנים האחרונות, אני חושב שגם זה שהוא מתאמן עם הבוגרים באשדוד עדיין שומר אותו שם, הוא מבין שיש לו עוד הרבה עבודה ושהחיים האמיתיים מתחילים בשנה הבאה, ובכללי הוא ילד של עבודה, חריצות והקשבה, אני לא חושב שפתאום זה משהו שיתחיל להתמוגג כי הוא עשה שניים-שלושה משחקים טובים או שפתאום יש עליו כתבות. אני חושב שהוא יתמודד עם זה טוב, יש לו משפחה שהם מאוד צנועים שם, הם ידעו להחזיק אותו כמו שצריך והכל טוב".
קציר: "אני חושב שהוא עבד מאוד קשה בשביל להגיע לרמה שהוא שחקן מאוד בולט בנוער על, הוא יודע להישאר צנוע ומסבירים לו פה מספיק, גם נתי כהן, גם תמיר שעבד איתו, גם דור וגם אני כל הזמן מדברים איתו על זה שהמחר הוא הכי חשוב, לא להתעסק במה מדברים לא לפה ולשם, לא להתעסק במשחק שהיה, תמיד להתעסק במשחק הבא ובאימון הבא. זו הדרך היחידה".
נתי כהן: "גם עניין שאני מטפל בו עכשיו צמוד בשבוע וחצי האחרונים, זה משהו שלא היה לו, בא ממש מאפס למאה, ועוד פרסום וכל מיני גורמים שמתקשרים, שואלים וכו'. אני מנסה להיות האיש שיכוון אותו, יעזור לו ויתמוך בו, והכל אני משתדל שיעבור דרכי כדי שאני אתן לו להתרכז במשחק, באימון ובדרך שהוא צריך להתפתח, ואם הוא לא יעשה את זה הוא פשוט ייפול בין הכיסאות כמו הרבה שחקנים שהיה להם הייפ קטן ונעלמו. אני מאוד מקווה, אני מרגיש אליו קרבה מאוד טובה שאני רוצה שהוא יעשה את הצעדים הנכונים ולא יתבלבל, יישאר עם הרגליים על הקרקע וצנוע, כי הוא עדיין לא בשל, לא מוכן ולא שחקן ליגת על או נבחרת נוער, הוא עדיין צריך לעשות דברים כדי שזה יקרה. גם אם הוא היה כבר ברמה הזאת הייתי אומר די דומה כי להתקדם אין סוף ואין זמן להתעסק בשטויות מבחינתו, לבזבז את הזמן במחשבות ולנוח על זרי הדפנה. אוי ואבוי לו אם זה יקרה, אנחנו לא רוצים שזה יקרה כי זה יפגע בו מאוד".
דור כהן: "אני יכול להגיד לך שדיברנו איתו על זה, כרגע כמובן שהוא שמח מזה ומתרגש מזה, אבל זה לא משהו שמפריע לו. זה משהו שהוא באמת לוקח ומבין שהוא צריך לעבוד עוד יותר קשה כי עכשיו גם יש תשומת לב עליו והעיניים עליו, והוא עדיין לא הגיע לכלום, הוא עם הרגליים על הקרקע, והוא יודע שהוא צריך לקחת את הפרסום הזה כביכול שעכשיו מגיע ולמנף את זה, ולהוכיח שבאמת זה מוצדק".
שמחוני נשאל האם לדעתו מהרטה צריך לשחק יותר בבוגרים, או שעדיף שיתמקד כרגע בנוער. "מתחילת השנה הוא מתאמן עם קבוצת הבוגרים בצורה שוטפת, אני גם יכול להגיד שמאמן הבוגרים מאוד מחזיק ממנו. כרגע יש שם סיטואציה שהם חייבים לעלות ליגה, הם הביאו הרבה שחקנים וטרנים, דומיננטיים ובכירים בשביל לעשות את זה. בעונה יש פציעות וכושר, אני בטוח שכשהוא ייקרא לדגל הוא ידע לעשות את העבודה, ובכל מקרה, בשנה הבאה הוא יוצא לחיים האמיתיים, עכשיו יש לו עדיין את החממה המעטפת, כל הדברים הכי מכוונים אליו כדי שהוא יוכל להשתפר. בשנה הבאה אני מאמין שהוא יחפש את הקבוצה הכי טובה בשבילו, והוא יעשה גם בזה עבודה טובה".
קציר עצמו מתייחס לנושא. "הקבוצה המרכזית שלו היא הנוער, בשביל זה הוא עבד מאוד-מאוד קשה, יש גם אחלה חשיפה בליגת העל לנוער. הוא צריך להוביל את הקבוצה ולהיות ממוקד מטרה שם במאת האחוזים. בבוגרים הוא מקבל דקות פה ושם, יש משחקים שקצת יותר ויש משחקים שהוא לא מקבל בכלל, שם זה עניין של תהליך כיוון שהוא לא מתאמן איתנו בצורה מלאה, אבל אין ספק שזה יקרה, בטח בשנים הבאות".
דור כהן מרחיב על הדברים שמהרטה מרוויח בקבוצה הבוגרת. "הוא מקבל שם המון. יש שחקנים עם המון ניסיון בין אם זה יניב סולומון ופיטשון, הוא מקבל פצצות באימונים וחווה על בשרו מה זה להיות שחקן בקבוצת בוגרים. שחקנים שם מתים עליו גם ברמה האישית ובטח ברמה המקצועית, ובסוף זה סיטואציות שכמה שהוא יחווה אותן ברמת נוער זה לא אותם מגעים, פצצות, סייזים ואותו גדול, זו לא אותה רמה של קבלת החלטות. אם בנוער מרווח הפעולה שלך הוא חצי שנייה, ברמת בוגרים יש לך רבע שנייה. הכל צריך להיות שם הרבה יותר חד, מדויק ואינטנסיבי, וזה דברים שהוא מקבל שם, זה בסוף ניסיון ולהתמודד עם שחקנים שהם כמה שנים מעליו. אני חושב שעם הניסיון של פיטשון יונתן עדיין לא היה בתוכניות. זה דברים שנותנים המון לשחקנים בגילאים האלה, עוד מילה קטנה, הכוונה, יש את דן שהוא מאמן מצוין שנותן לו הרבה".
כשמדברים על הסיפור של מהרטה, אי אפשר שלא להתייחס להגעה שלו מהעדה האתיופית. בזמן שבכדורגל הדבר פופולארי, בכדורסל הישראלי מדובר בעניין נדיר. שמחוני נשאל האם מהרטה יכול להביא את השינוי. "אני חושב שכן. הרבה בחיים, בטח כשאתה צעיר מאוד, זה השראה, ולא סתם אומרים את המילה מסורת. ברגע שיראו עוד שחקן ועוד שחקן בני העדה האתיופית שמצליחים לשבור את תקרת הזכוכית אז גם החבר'ה שהיום הם בני 9, 10 ו-11 שרואים בטלוויזיה את יונתן ובעזרת ה' יראו אותו גם בבוגרים יגידו, 'גם אני יכול, גם אני רוצה', ויוכלו להתחקות אחריו ולקחת אותו כהשראה. אני בהחלט חושב שאין סיבה שזה לא יקרה, אם בכדורגל זה קורה אין סיבה שבכדורסל זה לא יקרה".
קציר, לעומת זאת, חושב שלא צריך לעשות סיפור גדול מההגעה של מהרטה מהעדה האתיופית. "לא מספיק נכנס לאיזו עדה או מאיפה הוא בא, אני חושב שזה נושא מעניין ואם זה ייתן חשיפה זה גם דבר מאוד-מאוד נחמד, אבל אני חושב שלא צריך לדבר עליו לפי עדה. ככה אני רואה את זה".
דור כהן מקווה שההצלחה של מהרטה תוביל לשחקנים נוספים שיגיעו מהעדה האתיופית. "הלוואי. מה צריך לקרות? אני לא יודע להגיד לך, אבל יכול להיות שצריך את השחקן הזה שפתאום יצא וייתן את הבוסט לבאים להראות להם שזה אפשרי. יכול להיות שבאמת מה שחסר עכשיו זה מישהו שבאמת יתפוצץ ככה".
גם נתי כהן מתייחס לנושא המסקרן. "שאלה יפה. נזהרתי מלציין את הנושא העדתי, אבל זה מעניין. גם לי לא זכור כאלה שפרצו לרמה גבוהה יותר מדי, אבל יש פה משהו שהוא עכשיו מייצג משהו שיותר גדול ממנו או שיש עליו עוד אחריות. זה יהיה מאוד מעניין איך הוא יעבור את הקטע הזה כי אין לו למי להסתכל בעדה שלו שעשה את זה והוא צריך להיות החלוץ. אחריות גדולה".
עדיין מוקדם מאוד, אבל לאן מהרטה יכול להגיע?
שמחוני: "זה קצת רחוק, אבל אני חושב שהוא יכול להגיע לליגת העל. יש פה עוד דרך לעשות, הרבה קשיים לעבור והרבה מה צריך לשפר, אם הוא יהיה חזק מנטאלית, ימשיך לעבוד קשה וכמובן גם צריך מזל, לא יעזור, זה חלק מהספורט הזה, הוא יכול להגיע להיות רכז ראשון בליגת העל. אני באמת חושב שבשיא שלו הוא יכול לעשות את זה".
קציר: "אני חושב שכל שחקן ישראלי שהוא ברמת הטופ של הנוער בסוף רוצה לכוון לרמת הטופ של הארץ שזה ליגת העל, כל שחקן ישראלי מבחינתי צריך לכוון לשם, ובשביל שזה יקרה צריכים לקרות הרבה דברים. אחד – שהוא ימשיך להיות מי שהוא. שתיים – שאת הקליעה הוא יהפוך ליתרון. לבחור קבוצות נכונות, להקשיב לאנשים הנכונים, לעבוד הכי קשה שיש, ומשם השמיים הם הגבול".
דור כהן: "אם הוא ימשיך במגמת ההתקדמות שלו הלוואי שהוא יגיע לליגת העל. אני חושב שזה מה שהוא צריך להסתכל כרגע, להיות רכז טוב בליגת העל. הלוואי שהוא יצליח".
נתי כהן: "ימים יגידו. בוא נתחיל מזה שנשאף צעד-צעד שיהיה יציב בליגה לנוער וימשיך את התקדמות שלו, אחר כך כמובן נבחרת הנוער חשובה מאוד עבורו ואני חושב שגם לנבחרת זה חשוב שהוא יהיה. משם כמובן נשאף שהוא יהיה שחקן ליגת העל. מה הלאה? אני צנוע, לאט-לאט, בוא נתחיל מנבחרת הנוער, זה יהיה הישג אדיר עבורו ועבור המועדון".
נגענו בנושא החשיפה, ושמו של מהרטה בהחלט החל לגרור התעניינות בעולם הכדורסל הישראלי. אז מה צריך להיות הצעד הבא שלו? חלק מהמרואיינים טוענים שצריך לשים את הנושא בצד כרגע, בעוד שלחלק אחר כבר יש רעיונות.
שמחוני: "אנחנו בסוף דצמבר, זה זמן ושלב מאוד מוקדם. בתור אחד שמאמן בוגרים בחדרה ויודע איך זה בניית קבוצה, זה לא משהו שיושב לאנשים. יש עוד זמן. מה אני חושב שהוא צריך לעשות? אני חושב שבשנה הבאה הוא צריך ללכת להוביל קבוצה, מן הסתם אני חושב שזה צריך להיות בליגה הארצית, אם יש קבוצת צעירים בליגה הלאומית שרוצה להביא אותו ולתת לו לשחק כמו העוטף של השנה לדוגמא או שומרון, אם לא אז שיילך לליגה הארצית, יש שם הרבה קבוצות צעירים, ובעיקר אני חושב שהוא צריך להוביל שנה-שנתיים ואז לבחון את הסיטואציה שלו מחדש ולראות איך הוא מתקדם, אבל בשום פנים ואופן לא ללכת לקבוצה שהוא ישב בה על הספסל, זה יכול לתקוע אותו וחבל, הוא במומנטום מעולה".
קציר: "לגבי הצעות, תמיד יש בעולם היום של הסוכנים, אנחנו רואים גם שיש הרבה שחקנים שיוצאים לחו"ל למכללות ולאקדמות באירופה. הצעות לא חסר, הוא יצטרך לבחור את ההחלטות הכי נכונות בשבילו, מצד אחד לא לקפוץ מעל הפופיק ומצד שני כן למקסם את היכולות שלו וללכת בעיקר לקבוצות שהוא יוכל להיות חלק משמעותי בהן ולא לחמם את הספסל שהרבה ישראלים נופלים בפח הזה, והכי חשוב, מה שאנחנו תמיד אומרים לו, שלא ילך לפי הטייטל, לא באיזו קבוצה הוא משחק ומה השם שלה, אלא המקום שהוא יכול לפרוח בו, גם אם זה אומר בשנה הבאה להיות מושאל אפילו בליגה הארצית לקבוצה של צעירים כדי שללונג ראן הוא יוכל לעשות את הקריירה הכי טובה שהוא יכול".
דור כהן: "אני כרגע עסוק בלאמן את הקבוצה, לאמן אותו ולהפוך אותם ליותר טובים, כרגע אנחנו לא מסתכלים רחוק מדי ואני גם לא חושב שזה נכון להסתכל רחוק מדי. היו לו עד עכשיו משחקים טובים ובשבוע האחרון קבוצות באו אליו יותר מוכנות, ועכשיו אנחנו צריכים לראות איך הוא והקבוצה מתמודדים עם זה ואיך הוא מצליח להביא את היכולות שלו גם כשהוא בא וכל הפוקוס עליו, זה משהו מאוד חשוב בשבילו. אני בטוח שמשבוע לשבוע נראה את מגמת השיפור שלו יותר ויותר, וזה בסוף מה שיכווין לאיפה הוא הולך בשנה הבאה, אבל כרגע זה עוד רחוק".
נתי כהן: "המועדון שלנו היום בליגה הארצית אבל הוא בתנופה קדימה, ואני מקווה שכבר השנה נצליח לעלות ללאומית ותוך איקס זמן לא גדול נרצה לעלות לליגת העל. יש פרויקט גדול של היכל ענק שהולך להיות ושכבר ממש עוד מעט מתחיל את הבנייה שלו של 5,500 צופים, משהו מאוד גדול בעיר, ושם אנחנו רוצים כבר להיות בליגת העל, החלומות הם גדולים. יונתן צריך להיות הפנים של המועדון, להיות בליגה הלאומית בקרוב ואחר כך בליגת העל, אז יש לנו תוכניות בשבילו. אם נרגיש שהוא יצטרך דברים אחרים ואנחנו לא נוכל לספק לו כמובן נעשה את זה באהבה כי מטרתנו היא להוציא שחקן לרמת נבחרת ולרמת בוגרים בליגות גבוהות, זה האינטרס של המועדון. אם זה יהיה איתנו זה הדבר הגדול ביותר, אבל גם אם לא אנחנו נדחוף אותו איפה שרק נוכל כדי להצליח. המטרה הראשונה שלי במחלקת הנוער כמנהל מקצועי היא לפתח שחקנים, והנה, יש לנו את יונתן".
האם גדל שחקן מוכשר ממהרטה באגודה של מכבי אשדוד? "חד משמעית לא, יונתן הוא השחקן הכי טוב שכרגע אשדוד הצמיחה", טוען שמחוני, שגם נשאל איפה הרכז מדורג מבין הכישרונות שאיתם עבד. "איפה אני אמקם אותו? עבדתי עם שחקני נוער שמשחקים בליגה הלאומית ובליגה הארצית, עבדתי גם שנתיים עם ארי עמיאל מהפועל תל אביב שנחשב לכישרון מאוד גדול בשנתון שלו. אני חושב שיונתן הוא בטופ, ילד בגובה מטר 1.94-1.95 סופר חכם שעובד קשה, אתלט, הוא מאוד קואוצ'בל, מאמנים מאוד אוהבים אותו שזה אולי הדבר הכי חשוב כשאתה מגיע לבוגרים, אתה כן צריך להיות אהוב מול המאמן שירצה לדחוף אותך ולתת לך את האקסטרות, בטח בתור בחור צעיר, ויש לו את זה, אני באמת מאמין בו, וחשוב מאוד כשהוא יקרא את הכתבה הזאת שהוא ידע שזו רק ההתחלה מבחינתו".
קציר: "אני לא רוצה להיכנס לשמות, אין ספק שברמת הרכז הוא בין המיוחדים שפגשתי בגלל סגנון המשחק שלו ובגלל התרומה שלו בהרבה אספקטים שאנחנו לא רואים מרכז כמו ריבאונדים וחסימות, אבל אין ספק שהוא מיוחד מאוד בסגנון. לגבי אשדוד, יש לא מעט כישרונות, בטח בגילאים הצעירים יותר, הם עוד צעירים אז אני לא רוצה לדבר על שמות ספציפיים, אבל זו אגודה שעובדת בשנים האחרונות חזק מאוד, ואת הפירות מתחילים לראות עכשיו".
דור כהן: "אני חושב שמבחינת מכבי אשדוד הוא חד משמעית השחקן הכי מוכשר שיש פה. זה משהו שאין לנו גם ברמת האופי, גם ברמת היכולות וגם ברמת הסייז. חד משמעית אני יכול להגיד לך שזה אחד השחקנים המוכשרים שגדלו פה".
נתי כהן: "קשה מאוד לסכם, גם לא באתי מוכן לזה, שלושים וארבע שנות אימון ולחפש שחקנים בדרך שהיו, אבל כמובן שאני שם אותו למעלה. בורכתי שהיו לי הרבה שחקנים שהגיעו לנבחרות, לליגת העל וכו', גם עבדתי בנבחרות, אז קשה, נדע בפרספקטיבה, כשהוא יגיע לנבחרת הנוער ולליגת העל אז מן הסתם הוא יעלה במקום שלו, אבל הוא ברמה למעלה כמובן, חד משמעית. יש לנו עוד שחקנים טובים במועדון, והמועדון הזה במתכונתו החדשה הוא מועדון יחסית חדש. אני שמונה שנים אבל הוא 12-13 שנים פלוס מינוס במתכונת הזאת של הניהול החדש. ברמת מחלקות נוער זה תינוק, אימנתי בהפועל חולון ב-1990 כשהוא היה ותיק וישן, אז אתה מבין בכלל איפה אנחנו נמצאים. זה מועדון צעיר שנבנה עכשיו, יונתן הוא אחד מהראשונים, אבל יש לנו גם למטה הרבה שחקנים שאנחנו ממש מסמנים. לצערי, בגלל שעוד לא היה לנו נוער על, בוגרים וכו', איבדנו קצת בדרך שחקנים שהיו עכשיו בנבחרות כמו הקדטים. אני מאמין ומקווה שעכשיו אנחנו כבר לא נפסיד את השחקנים האלה ונמשיך לפתח אותם".
לשמחוני יש מידע מעניין נוסף על מהרטה. "משהו מיוחד על יונתן זה שלא משנה איזה משחק, טוב, לא טוב, והרבה משחקים בשנה שעברה הוא גם היה פחות טוב, הפסיד משחק על הבאזר, איבד שמונה כדורים, לא הלך לו, מתוסכל מעצמו, לא משנה מה, תמיד הייתי רואה אותו באימון הבוקר מגיע בשש וחצי בבוקר בלי עצבות, בלי שום סממנים של פרימדונה, ושעה וחצי עובד על עצמו כמו מטורף. אני אזכור את זה כל הזמן, כל זמן שאומרים לי יונתן זה מה שאני זוכר, איך הוא מגיע יומיים אחרי שהפסידו או שלא הלך לו, דברים הזויים קרו במשחק איתו, הוא היה עובד כמו מטורף, ואני הייתי אומר לעוזר המאמן שלי, 'זה למה הוא יהיה שחקן, אם הוא מגיע בשש וחצי בבוקר כמו מטורף לעבוד על הדברים שלו ולהשתפר, יש לו את זה'".
לקציר יש סיפור מיוחד שהתרחש בעקבות משחק הפריצה של מהרטה. "יום אחרי השידור הוא היה באימון בוגרים ואחרי האימון רצו להכניס אותו לעיגול לכפכף אותו, והוא נכנס בטירוף בעצמו לעיגול והתחיל לכפכף את הבוגרים בעצמו, הוא לא נכנע".
גם לנתי כהן יש סיפור מיוחד. "היה לו משחק של לנצח בגביע בכיתה ט' שהוא לקח את האחריות ואת הכדור האחרון, כשלא צלח לו הוא עשה שם סבסוב וקרס, אתה מבין מאיפה הוא התחיל ואיך הוא עבר את התהליך הזה שגידל את הביטחון, התעוזה והיכולות שלו, אני זוכר שהוא בכה גם וזה היה בולט, לקח את זה מאוד קשה, זה היה הפסד של נקודה בגביע. הוא החזיר את הקבוצה במשחק הזה מהפרש גדול ובסוף הוא נפל במהלך האחרון. את הבכי הזה אני זוכר עד היום".
שמחוני מוסיף בסיום דבריו: "ילד מאוד מיוחד, עובד קשה, חרוץ, חבר טוב לקבוצה, מאוד אהוב. אני מאחל לו רק שיהיה בריא, שימשיך להיות צנוע כמו שהוא וחבר טוב כמו שהוא". קציר מחזק: "ילד מאוד טוב, צנוע, עובד קשה, כל המועדון רוצה בטובתו, המאמנים והסביבה שלו, והוא בסביבה הכי טובה שיש". ואילו דור כהן מסכם: "זה ילד שעובד קשה מאוד, שלוש פעמים בשבוע מגיע בבקרים לעמוד ולזרוק 45-50 דקות בכל בוקר, בין אם זה בשש וחצי בוקר או בשבע בבוקר. זה ילד שנותן את כל נשמתו לכדורסל ובאמת מגיע לו, יש לו אופי מיוחד. זה כמו עוד מאמן על המגרש, לפעמים הוא אומר לי, 'דור, תן לי. משחקים עכשיו 1, משחקים עכשיו 2, משחקים עכשיו 3'. הוא רואה את המשחק בצורה מאוד חכמה ובוגרת, ואני מאוד מקווה בשבילו שהוא ימשיך וימשיך להשתפר".
הערב, מול מכבי ת"א, כשמנגד יעמוד רכז בשם שגיא גודס ועל הקווים כאמור הלפרין, למהרטה תהיה הזדמנות גדולה נוספת להציג לראווה את יכולותיו. אבל לא משנה מה יקרה במשחק, ברור לכולם שזה תהליך. מה שבטוח זה שהסיפור של מהרטה ייחודי, והפריצה שלו מיוחדת מאוד. אנחנו נמשיך לעקוב בהשתאות.
כתבה מעניינת מאוד ומושקעת. מומלץ לקצר.
תודה רבה!