ההחתמה של נועם דוברת היא הצהרת כוונות. אבל מה הוא מביא להפועל ירושלים?

ינו 3, 2022 | כדורסל, ליגה

על ידי Omer Arian

הטור החדש “Omertime” (“עומרטיים” בעברית) מתפרסם מדי שבוע באתר

המעבר של נועם דוברת להפועל ירושלים בא בטיימינג מפתיע ומתוך כלום של ממש. ולא, לא מדובר במעבר מפתיע. הוא ממש כמו סודר משמיים ומתאים בצורה מושלמת לכל המעורבים – לקבוצה מהבירה התחדד הצורך ברכז מחליף והיא נמצאת תחת בעלות חדשה שמספקת משאבים וחזון ארוך טווח. הקבוצה מעיר היין במשבר של ממש וחייבת לוותר על נכסים עתידיים כמו נועם דוברת כדי להציל את העונה הנוכחית בעזרת החתמה של זר חמישי. היריבה מתל אביב עסוקה בהמון המון דברים ולא מוצאת את הזמן לנטוש את הדיונים לגבי זהות המאמן והחיפושים המאומצים אחר חיזוק זר לטובת החתמה של יהלומים ישראלים לטווח ארוך. אה, וגם נועם דוברת. גם לנועם דוברת ההחתמה הזאת באה בול בזמן. בין אם זה הפציעה, שינוי השיטה, רכבת הזרים, הכישלון של ראשל”צ או פשוט סיבוב ראשון חלש וחד פעמי – נועם דוברת היה חייב רענון. שינוי פאזה. ואם, על הדרך, הוא מקבל בית אמיתי ושאפתני ל-3.5 שנים הבאות? הרי זה משובח.

מעתה והלאה, אני מעוניין לסקור ביחד איתכם שאלות שמעסיקות את כולנו – איך יוכל נועם דוברת לתרום להפועל ירושלים? מה יהיה הרווח של ירושלים בטווח המיידי ולעתיד? האם מדובר בהחתמה מקצועית נטו? יאללה, נתחיל.

אז התרומה של נועם דוברת להפועל ירושלים, מתחלקת לשתי קטגוריות. מקצועית, הפועל ירושלים למדה על בשרה בשנים האחרונות את חשיבות השחקן הישראלי. בין אם זה אחרי הפרישה של יותם הלפרין וליאור אליהו או אחרי העזיבה של תמיר בלאט – בכל פעם שהקבוצה חסרה ישראלי “בכיר” בסגל, היא הרגישה עד כמה מוגבלת היא נהיית. ובשנה זו ממש, ירושלים מגששת ומאלתרת במטרה להחביא את הצורך ברכז נוסף לצידו של רטין אובאסוהן. אז בעודה מגששת ומאלתרת צץ לו פתרון – נועם דוברת. על זה, עוד נדבר, נדון ונתווכח בהרחבה בהמשך. אבל חשוב להבין שהמשמעות האמיתית והקריטית של ההחתמה של דוברת, היא הרבה מעבר לחיזוק מקצועי. היא הצהרה של ממש. הצהרה לפיה הפועל ירושלים חוזרת לקדמת הבמה בכדורסל הישראלי. לא באמצעות החתמת שמות גדולים ופליטי NBA, לא באמצעות החתמת מאמנים מהפכניים ויצירתיים, או החתמת זרים “מוכחים” מכל מיני מקומות. הפועל ירושלים חוזרת הביתה, למקורות שהביאו אותה לגדולה החל מרכישת אורי אלון את הקבוצה – ישראלים בכירים, חוזים לטווח ארוך והשקעה בכישרונות. כל הדברים שאפיינו את הקבוצה “בימי הזוהר” שלה. וזה, זה הדבר הקריטי שיוצא להפועל ירושלים מההחתמה. הרווח הכלכלי העתידי או המקצועי העכשווי שנגזר מהעסקה הוא בבחינת רעש רקע. אבל, בגלל שעל כדורסל באנו לדבר, נעסוק כרגע גם ברעשי רקע מסוג זה.

בתפקיד המנטור, לא יכול היה לבקש נועם דוברת אחד מתאים יותר מיותם הלפרין. מאמן (זמני, כמובן) שעבר מסלול קריירה דומה מאוד לדוברת – גדל במחלקת הנוער של קבוצתו והוביל אותה להישגים ותארים, הגיע בשלב מוקדם מאוד לקבוצת בוגרים בליגת העל ומהר מאוד היה צריך שינוי פאזה. יותם ללובליאנה ודוברת, לקבוצתו של יותם – הפועל ירושלים. הסיפור בהחלט נחמד ואני בטוח שכשני אנשים שעוד יישארו הרבה שנים במערכת נועם דוברת ימצא את הדרכים להיתרם מיותם הלפרין. אבל רגע רגע, נועם דוברת לא שילם 1.1 מיליון שקל. על יותם הלפרין השאלה האמיתית היא – איך יותם הלפרין יכול להיתרם מנועם דוברת?

ראשית, לצידו של “רכז” אחד בהפועל ירושלים בדמותו של רטין אובאסוהן נועם דוברת יתבקש להשתלב מהר מאוד בחלק ההתקפי ולחלוק את העומס בכל הנוגע להובלת כדור ויצירת מהלכים. בהובלת כדור עם כל הכבוד, גם עמית גרשון ויובל שניידרמן יכולים לעזור. נועם דוברת יצטרך לדעת ולהצליח ליצור מהלכים. ליצור נקודות. בין אם זה לאחרים ובין אם זה לעצמו ובין אם זה עכשיו ובין אם זה בעתיד – זו קפיצת מדרגה שיתבקש לעשות. מה מצבו כרגע? לא רע. לא רע בכלל. בכל הנוגע ליכולת קריאת המגרש והבנת המשחק – אפילו טוב מאוד. בואו נסתכל לדוגמה על היכולת של נועם דוברת להריץ מהלך פיק&רול (בעצמו), לקרוא את תגובת המגרש ואת מיקום שחקני הקבוצה שלו (בעצמו) ולבצע את ההחלטה הנכונה בזמן הנכון (נכון, בעצמו).

כאן לדוגמה, לראות את נועם דוברת מתחשב ומגיב לגבוה שעושה איתו את הפיק&רול מרשים יותר עם כל צפייה. זה לא רק היכולת למצוא את “הכיס”, אותו רווח בין שני השומרים, כדי להכניס כדור לגבוה המתגלגל. זה היכולת לא לשלוח אוטומטית את הכדור פנימה אלא במקרה הזה למיקום המדויק כדי לתת למיצ’ל להוריד כדרור כוח בדרך לדאנק.

via GIPHY

או גם כאן, כשדוברת מקבל טיפול בשם ICE (דחיקה של הגארד באמצעות שני השומרים לאזורי הסייד-ליין) הוא פועל בסבלנות המתבקשת ובדיוק המירבי. הוא מגיע בדיוק למקום שהוא צריך להגיע, משנה את קצב החדירה, מתרומם במיקום האחרון בו יש לו גם אופציית מסירה וגם אופציית קליעה ומשאיר כדור יפה מאוד עם עוד שיתוף פעולה שלו ושל שחקן מתגלגל בפעולת פיק&רול. המון בגרות, אחריות וחוכמה.

via GIPHY

וכמובן, גם היכולת של נועם דוברת לקרוא את המגרש, להבין את מעללי ההגנה ולהגיב כדי להעניש אותם – גם היא, פשוט מעוררת הערכה והתפעלות. לדוגמה כאן, אחרי פיק&רול עם מיצ’ל דוברת רואה ומזהה מוקדם ובמדויק את הבאת העזרה של הרצליה מהצד החלש. הוא לא מתבלבל ומוציא מסירה ארוכה ברמת קושי גבוהה לפינה לשלשה נהדרת.

via GIPHY

גם כאן, דוברת שבכלל לא מעורב במהלך, מזהה בדיוק מה ההגנה עושה. הוא רואה את ג’ונסון שלוקח צעד קדימה והצידה כדי לחפות בהגנה והוא דואג להעניש אותו. חיתוך בק-דור נהדר בתוספת 2 נקודות תוצרת בית. והכל, מתחיל מקריאה נכונה של המגרש ושל ההגנה והוצאה לפועל של תגובה מתאימה.

via GIPHY

ובאותם משחקים או מהלכים בהם לא יריץ את המהלך בעצמו ולא ינהל את ההתקפה לבדו, דבר שצפוי לקרות לא מעט ברול החדש שלו במועדון האדום – נועם דוברת גם מסוגל לקלוע. עם 38% לשלוש בשנה שעברה (נוותר על סטטיסטיקה של הסיבוב הראשון השנה, ברשותכם) דוברת יכול וצריך לתפקד גם כקלעי מן המניין בהרבה סיטואציות.

עוד מוביל כדור, עוד שחקן שיכול להוריד כדור לרצפה ועל הדרך, עוד קלעי. למה לא? לשירותכם, מגוון רנדומלי של קליעות משלוש של נועם דוברת. לא שהוא מעורב בפיק&רול. לא שהתרגיל בנוי עליו. לא שהוא מרכז העניינים. מיציאה גנרית לחסימה, מריווח טוב מחוץ לקשת, ממשחק מעבר דרך הכנפיים או משארית של מהלך שלא צלח. גם את זה, חייבים לדעת לעשות.

via GIPHY

זה היום. Another day at the office. את זה מסוגל נועם דוברת לעשות בכל יום נתון עבור ירושלים. והאמת, זה יספק מאוד את יותם הלפרין. איך אמר שלמה ארצי? יותר מזה, אנחנו לא צריכים. אבל נועם דוברת, באיזשהו שלב, מתישהו, שואף להעלות רמה. או במילים אחרות? לדעת ליצור לעצמו. לדעת לקחת כדור, לדרוש מהלך בידוד וליצור נקודות. ליצור משהו מכלום. וזה לא חלום רחוק. אם בציטוטים עסקינן אז, אם תרצו, אין זו אגדה. כבר היום הוא מראה ניצוצות וכאלה שיכולים לעשות אותו ואותנו מאוד אופטימיים.

לדוגמה כאן, כשנועם שלנו, ילד בן 19, לוקח כדור ופשוט מייצר זריקה. פשוט מייצר נקודות. ואוי כמה שזה חשוב.

via GIPHY

via GIPHY

או לדוגמה כאן, כשאחרי שמקבל דוברת את מיילס בחילוף, הוא לוקח צעד אחורה, לוקח נשימה ומייצר נקודות. 4 שחקנים עומדים ומסתכלים בזמן שדוברת עסוק בלייצר נקודות. זה באמת, תמצית החזון בכל הנוגע לנועם דוברת.

via GIPHY

אז הבנו, הדגמנו וגם הסכמנו שלנועם דוברת יהיה מה לתרום להפועל ירושלים ברמה ההתקפית. היום או בעתיד וברמה כזו או אחרת – יש לו. ועל כך, על כך הוא צריך לבנות בזמן שהוא מנסה להשיג דקות על הפרקט. לעומת זאת, הפועל ירושלים ויותם הלפרין בראשה תדרוש מנועם דוברת להיכנס למרקם הקבוצתי. והמרקם הקבוצתי של הפועל ירושלים החדשה שם דגש על הגנה. חי על הגנה. מנצח דרך ההגנה. אז אני אנסח עכשיו, עבור יותם הלפרין ונועם דוברת את החוזה הבלתי כתוב בנוגע ליכולת ההגנה הדרושה מדוברת – נועם דוברת צריך לתרום בהגנה ברמה שתניח ליכולת ההתקפית שלו להיות הגורם המשפיע על דקות המשחק שלו. פייר?

אז אכן, ברמת ה-1 על 1 לנועם דוברת יש הרבה דרך לעשות. הרבה מאוד. בין אם זה הרגליים החלשות, בין אם זה חוסר הניסיון הניכר ובין אם זה טכניקה לקויה ברמה ההגנתית. לדוגמה, בסרטונים כאן למטה נועם דוברת ניצב פעם אחר פעם מול סקוררים ברמה גבוהה שמבודדים אותו מולם. הוא, הם והכדור. ופעם אחר פעם, דוברת עושה את כל הטעויות האפשריות – הרגליים לא עומדות נכון, “הקרב” על האמצע מנוצח בקלות יתר, הוא לא מגיב למהלכי יריביו והוא מתקשה להשאיר את החזה שלו מול הכדור. לצורך ההקצנה, פשוט אסון.

via GIPHY

via GIPHY

וברור, הדבר הזה ניתן לשיפור ועוד ישתפר בעתיד. אבל גם כרגע, נועם דוברת כשחקן קו אחורי מאוד חזק וגבוה ביחס לגילו ולעמדה שלו – מסוגל לתרום בהרבה אספקטים הגנתיים אחרים. לא, הוא לא יכול להיכנס כמו שהוא לתוך מערכת החילופים האוטומטיים של יותם הלפרין, אבל בהחלט, כמו שאר הקו האחורי שלנו, הוא מסוגל וחייב להשתמש בסייז שלו כדי לעזור כמה שיותר בתוך השיטה הזאת.

בואו נראה כמה דוגמאות. כאן, נועם דוברת מקבל את נמרוד לוי בחילוף. ועם הרבה סייז והרבה חוכמה עומד בדיוק במיקום ובזווית הנכונה כדי למנוע מלוי לתפוס עליו עמדה נוחה ומהכדור להיכנס אליו. גם אחר כך, כשיוצא לצ’אצ’שווילי הוא מקשה עליו לתפוס עמדה ועם שילוב הידיים הקטן הזה גם מונע ממנו את הריבאונד.

via GIPHY

או כאן, שבזמן שדוברת נמצא בפינה ומחכה להגיב למסירה לשלשה של ג’ונסון, כריס עושה עליו את המהלך על שם כריס ג’ונסון ובזמן החדירה מנסה לתפוס מקום בפוסט כדי לתת עוד אופציה התקפית. אבל מה? נראה לכם שנועם בסדר עם זה שמנסים לקחת אופציה התקפית על חשבונו? ועוד איך שלא! הוא נותן לג’ונסון בדיוק אפס מרווח כדי לתפוס עליו עמדה, משאיר אותו מאחוריו עם רגליים וידיים טובות ומונע מהכדור פעם אחר פעם להיכנס פנימה לתוך הצבע. שלא לדבר על הבוקס-אאוט היפה הזה שמשאיר את ג’ונסון מחוץ לתמונה בנושא הריבאונד. יופי ילד.

via GIPHY

אז אני חושב, שענינו על כל השאלות הפתוחות. נועם דוברת יכול ויוכל בעתיד לתרום להפועל ירושלים בהרבה מאוד אספקטים. התקפית, היכולת שלו לקרוא את המגרש בצורה נהדרת (ובגיל כל כך צעיר) לצד העובדה שהוא מהווה איום קליעה מחוץ לקשת – הופכים אותו לכלי התקפי אדיר. ואם בעתיד יסגל לעצמו את היכולת ליצור נקודות לעצמו יש מאין – מה טוב. הגנתית, הסייז שלו משחק לטובתו והופך אותו לאחד שיכול לתפקד ולהוציא לפועל הרבה רעיונות הגנתיים שמזכירים כאלה שהפועל ירושלים משתמשת בהם. ואם וכאשר ישפר את הגנת ה-1 על 1 שלו, גם ההגנה תעזור לו להרוויח דקות משחק. ולא, ההחתמה של דוברת היא ממש לא החתמה מקצועית נטו. הרווח הכלכלי הפוטנציאלי שטמון בעסקה מסוג זה במקרה של בייאאוט מה-NBA או מהיורוליג לצד ההצהרה בדמות חזרתה של ירושלים למגרש הקבוצות הגדולות והצטרפות של ישראלי בכיר לחוזה ארוך טווח – כל אלה שיקולים לא מבוטלים בהחתמה. בסוף, זה החבילה הכוללת. והיא, היא מאוד משתלמת.

0 תגובות

כתבות שיעניינו אותך

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. 

You have Successfully Subscribed!