קרדיט לתמונה הראשית: פיב"א
כמעט בכל כתבת פרופיל על שחקן אפשר למצוא הרבה מחמאות על הצד המקצועי והאישיות, כאלו שלעיתים קרובות אומרות את האמת אך לא תמיד מספרות את כל הסיפור. אבל מכל שיחה שעשיתי על כרם אשכנזי, שייצג את נבחרת הקדטים של ישראל (עד גיל 16) באליפות אירופה שתיפתח ביום שישי הקרוב (18:30) במשחק מול יוון בכרתים, קיבלתי רושם שלא מדובר כאן בשחקן שייצר את הכתבה הממוצעת, אלא שיש פה משהו אחר, סופר מיוחד.
לחצו כאן כדי להצטרף לקהילת ספורטס רבי
ספורטס רבי – גם באפליקציה! כל העדכונים והתוכן האיכותי ביותר על הכדורסל הישראלי היישר לידיים שלכם!
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באייפון
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באנדרואיד
הירשמו לפודקאסט "התשיעית באירופה" ב-iTunes, Spotify או Google Podcasts.
כרם אשכנזי בן ה-16 מתנשא לגובה של 1.88 מטרים ויכול לנוע בין שתי עמדות הגארד, כשאנשי המקצוע רואים אותו יותר כשחקן בעמדה מספר 2. הוא גדל במושב בית הלל, ובעקבות המלחמה נאלץ להתפנות לאזור המרכז. כרם מגיע מבית של ספורט: אביו אלעד אשכנזי עבד בין השאר כפסיכולוג קבוצת הכדורגל של מכבי חיפה ושפט בליגת העל בכדורסל. היום הוא עובד עם נבחרת ישראל בכדורגל. "אני מרגיש שהוא עוזר לי המון", העיד כרם עצמו בראיון לאורי שמיר מאתר "גליל עולה" לפני כשנתיים. "הייתה שנה עם הרבה אתגרים בכדורסל. בשנה הזו עבדתי יותר על היכולת המנטאלית ממה שעבדתי בשנים הקודמות, ועשיתי קפיצה בתחום. אני מדבר איתו הרבה וזוכה להכוונה. אבא מגיע לכל המשחקים, אנחנו מדברים המון על מה הרגשתי במהלך משחק ומה הוא ראה. כל המשפחה תומכת וחיה ספורט. אמי היא עובדת סוציאלית וגם אותה אני משתף בדברים. האחים שלי, הבכור והקטן, הם סביב הכדורגל, הם גם ספורטאים ואנחנו מאוד מבינים אלה את אלה".
כרם גדל במחלקת הנוער של הפועל גליל עליון, ובקיץ הקודם אף חתם על חוזה ארוך טווח ל-5 שנים במועדון. העונה האחרונה הייתה מורכבת עבורו, כשכאמור המלחמה הפכה אותו למפונה, בעוד שמעבר לכך הוא אף סבל מפציעה שהשביתה אותו למספר חודשים. למרות הכל, כרם, כפי שמספרים קרוביו, התמודד עם המצב בצורה מרשימה וחזר היטב מהפציעה, כשהוא הספיק להעלות ליגה את קבוצות הנערים ארצית והנוער – לליגה הלאומית ולנוער על בהתאמה. כעת, בעקבות המצב בצפון, כרם בדרך לעבור לקבוצת הנוער של מכבי תל אביב, כשהצדדים עובדים על הנושא הביורוקרטי.
לקראת אליפות אירופה, אתר "ספורטס רבי" שוחח עם חלק מהאנשים הקרובים ביותר לכרם, במטרה להיחשף לסיפורו של אחד הכישרונות הצעירים העולים בכדורסל הישראלי.
"כרם התחיל בגיל מאוד צעיר להשתתף בחוג של משחקי כדור", מספר לנו אביו, אלעד אשכנזי. "בגיל 4 הוא נכנס לחוג של בחור שעבד על כל מיני כישורים של משחקי כדור ואתלטיקה, הוא היה בחוג הזה שנתיים ומשם המשיך לחוג אתלטיקה, וכדורסל ממש הוא התחיל בכיתה ג'".
איפה כרם התחיל לשחק? "הוא התחיל במושב, היה שם מישהו בשם שאשא רוזנפלד שבזמנו גידל את עידו קוז'יקרו, רון סבג וחבר'ה אחרים מבית הלל. הוא היה נפגש איתו במושב ואחרי זה במחלקה של גליל עליון".
אלעד מרחיב על הבית שבו גדלו כרם ואחיו. "הם גדלים בבית של ספורט. אני שיחקתי כדורסל ואחרי זה הייתי שופט בליגת העל עד שנת 2010, אשתי הייתה אלופת הארץ בקראטה. האח הגדול של כרם שיחק כדורגל עד גיל צבא גם כן בנוער על בקריית שמונה והתגייס למסלול של שייטת 13, האח הצעיר משחק כדורגל, אז זה בית שחי ספורט וזה הדבר הכי טבעי בעולם להתעסק בזה, אני חושב שזה עושה לו גם את החיים יותר פשוטים. יש לו הרבה שיתופים של חוויות של ספורט בבית".
אלעד מפרט על ההישגים של כרם. "אנחנו גרים בבית הלל בגליל העליון, אז מבחינתי ההישג הכי גדול שלו זה שמהנבחרת עד גיל 14 הוא משתייך לסגלי נבחרת ישראל למרות המרחק. בכל השנים במחלקה הוא שיחק עם שנתון בוגר ממנו, בקטסל הוא הוקפץ כבר לילדים, לא השלים שנתיים בשום שלב. בכל פעם הוא שיחק שנה ועלה עם השנתון מעליו, כולל השנה שהוא שיחק עם קבוצת הנוער למרות שהוא בגיל נערים. היה לו לפני שנה טורניר עם גליל עליון בקופנהאגן שבו הוא נבחר לחמישיית הטורניר, הוא עשה שם טורניר נהדר כולל משחק בחצי הגמר עם מעל 40 נקודות".
אלעד כמובן מכיר טוב מכולם את האישיות המיוחדת של כרם, ומגלה מתי הוא הבין שגדל אצלו בבית ספורטאי מיוחד. "אני חושב שכל מי שמכיר אותו יודע שהאופי שלו זה מה שמייחד אותו. הוא לא נולד עם נתונים מדהימים, בסך הכל הוא 1.88 מטרים, הוא באמת בנה את עצמו עם המון נחישות ועבודה קשה. בתור אחד שעובד עם ספורטאים והמקצוע שלי זה להתעסק בפיתוח שחקנים – ראיתי את התכונות של התמדה ונחישות כבר מגיל צעיר, הוא יכול היה לעמוד שעות מול קיר ולעשות כל מיני Ball Drills של התמסרות עם הקיר, כל מיני דברים מאוד סיזיפיים שילדים בדרך כלל לא עושים. מגיל צעיר ראיתי פוטנציאל".
אלעד מרחיב על היתרונות של כרם. "הוא מאוד זריז, יש לו שליטה פנומנאלית בכדור עם צעד ראשון מיוחד. הג'אמפ שוט שלו מכדרור הוא נהדר, הוא בנאדם שמאוד אוהב ומחפש לעשות את מי שסביבו יותר טוב, הוא שחקן נטול אגו על הפרקט, מאוד אוהב לעבוד בהגנה, יש לו קליעה טובה מרחוק. אין משהו אחד שעליו הוא מבסס את המשחק, אני חושב שהוא באמת מכלול של תכונות". בנוגע לדבר שעליו כרם שם דגש כדי להשתפר, אלעד מגלה שלפני שנתיים הוא לקח על עצמו את כל הנושא של זריקת הפול-אפ.
כמי שמן הסתם עבר את זה בעצמו, אלעד מספר על המורכבות של הפינוי עבור כרם, כמו גם על הפציעה. "זה אירוע שהוא מורכב לכל אחד. ביום אחד למצוא את עצמך מחוץ לבית, לשגרה ולמעגל החברים זה לא פשוט, המלחמה התחילה כשכרם היה בגיל 15. ביום אחד מצאנו את עצמו פה במרכז הארץ, וכרם עבר שנה מורכבת מכמה בחינות. אחד זה הפינוי, הוא עבר לבית ספר ירקון בדרום השרון והיה נוסע להתאמן בגליל עליון, זה מרחק של יותר משלוש שעות נסיעה באוטובוסים לכל כיוון, לפעמים נשאר שם לבד בבית הלל כשיש קטיושות וכטבמ"ים. אנחנו לא מדברים פה על כדורסל, אלה אירועים לא פשוטים שלא קשורים כבר לספורט. במקביל, הוא עבר פציעה קשה בגב בפתיחת השנה הזאת וברוב השנה היה מושבת. הוא חזר לסוף העונה, לשמחתי בדיוק בזמן שהוא עזר לשתי הקבוצות של המחלקה, גם הנוער וגם הנערים, לחזור לליגות הראשונות. זו הייתה תחושת סיפוק שאחרי שנה כזאת הוא מצליח לחזור, להיות שותף לעליות ליגה ולחזור לסגל הנבחרת".
מאמנו האישי של כרם כיום הוא עודד ברנדוויין, המייסד והמנכ"ל של "קלאץ'". לאחרונה, בפודקאסט "שוט", ברנדוויין בחר את אשכנזי לשחקן שהוא צופה לו עתיד ורוד, ובכך "הרים להנחתה" והפך את האפשרות של כתבה על השחקן למסקרנת עוד יותר.
"כשהבנו שאנחנו צריכים להשלים אימונים לכרם כי הוא לא יכל להגיע צפונה על בסיס קבוע אז חיפשתי מישהו שכבר יוכל לעבוד איתו על יכולות אישיות", פותח אלעד כשהוא מסביר על ההגעה לברנדוויין. "מגיל צעיר הייתה לו מעטפת אישית מלאה שהוא היה הולך פעם בשבוע לאימון אישי בכדורסל ולאימון אישי של יכולות גופניות, הוא עם דיאטן מגיל צעיר. בגליל מי שעבד איתו בשנים האחרונות זה רון סבג, שגם גדל בבית הלל, היה בנבחרות ישראל ועשה קריירה. חיפשנו במרכז מישהו שיעבוד איתו כמו שרון עבד איתו, מצאנו את עודד שאני הכרתי אותו בתור שחקן, וחשבנו שזו הזדמנות גדולה לכרם ללמוד ממישהו איכותי כל כך. עודד לקח אותו ממש כפרויקט ושיפר איתו המון יכולות של רכזים וגארדים, עבד איתו על המון דברים שקשורים לפיק אנד רול. הם ניצלו את הזמן הזה, היינו עסוקים באיך אפשר ממצב שהשגרה של כרם נפגעת לתת לו אקסטרה בדברים אחרים. ככה הגענו לעודד, ובהתחלה הוא לא האמין לי שהוא מגיע אליו אחרי חמישה חודשים של פציעה, הוא ראה אותו באימון הראשון אחרי חמישה חודשים שכרם היה עם מחוך קשיח שהוא היה צריך להיות איתו 24/7 וממש ישן איתו. הוא חזר להתאמן איתו ממש אחרי כמה חודשים שהוא לא יכל לעשות כלום, הוא היה נוסע לגליל אבל לא באמת יכל להתאמן בצורה רגילה".
"אבא של כרם פנה אליי", מספר לנו ברנדוויין עצמו. "ליאור קרת, המנהל המקצועי במחלקת הנוער של גליל עליון, פנה אליי בשלבי הסיום של ההתאוששות של השיקום שלו. אבא של כרם רצה לבדוק אפשרות שאני אעבוד איתו".
מתי ברנדוויין הרגיש שאשכנזי מיוחד? "כבר באימון הראשון. במבט הראשון, כמה נגיעות ראשונות בכדור, ראיתי שמדובר בשחקן מיוחד, ותוך כמה אימונים גם גיליתי שיותר חשוב הוא אישיות מיוחדת, יש לו אופי מיוחד. הבנתי מאוד מהר".
ברנדוויין מפרט על החוזקות של אשכנזי. "אני חושב שהוא דבר ראשון מביא הרבה שקט וקור רוח, בפן האישיותי הוא מאוד תחרותי, ומבחינת סט יכולות הוא מביא סייז טוב לעמדה שלו, שליטה טובה בכדור וקליעה טובה, יש לו הבנה טובה של המשחק ואיי קיו כדורסל גבוה, הוא גם זז טוב בלי כדור ויודע לשחק פיק אנד רול. הוא יודע לעשות קצת מכל דבר, ויהיה מעניין לראות לאיזה שחקן הוא יתפתח".
כשנשאל על איזה דברים מרכזיים הוא עובד עם אשכנזי במטרה להשתפר, ברנדוויין מסביר: "אנחנו בעיקר מתמקדים בעבודה על שינוי קצבים, מרחיבים לו את משחק הפיק אנד רול, שיהיו לו יותר כלים בארסנל ושהוא יידע לזהות כל כיסוי הגנתי ואיך להתקיף כל כיסוי וכיסוי, בעצם להפוך אותו לשחקן שלם עם הכדור, וכמובן שמים המון דגש על קליעה, היום אני חושב שבשביל שגארד יצליח הוא צריך קליעה ברמה מאוד גבוהה מהמון מצבים, תזוזה בלי כדור, יציאה מחסימות, קליעות במעבר, כל דבר שהוא אספקט של קליעה".
ברנדוויין מתרשם מאוד מההתמודדות של אשכנזי עם סיטואציית הפינוי. "אני חושב שזה מאוד מורכב בשבילו, המצב בצפון ובמדינה בכלל זה לא קל, אבל אף פעם הוא לא השתמש בזה כתירוץ או באיזושהי צורה שזה משהו שמעכב אותו. להיפך, איך שהוא הגיע לפה הוא תמיד רעב לעבוד ומפוקס, ממוקד במטרות שלו ובאימון עצמו, ואני חושב שזה עוד יותר מראה על האופי שלו, שלמרות המצב הקשה הזה הוא עדיין מצליח לדחוף את עצמו, להגיע ולעבוד על המשחק שלו, והדבר הזה הוא רק לזכותו".
לברנדוויין יש סיפור מיוחד מהעבודה עם אשכנזי. "יש לי השנה תרגילים מאוד-מאוד קשים שאני עובד עם שחקנים עליהם בקליעה, והיה תרגיל אחד מסוים ומאוד קשה שהוא התעכב עליו הרבה מאוד זמן. הוא הלך הביתה עצבני ומתוסכל, והגיע יום אחרי זה לאימון ואמר לי שהוא הולך לעשות את זה כתרגיל הראשון באימון הבא. הוא הגיע יום למחרת וסיים את זה תוך 10 דקות, אני חושב שזה מראה עליו הרבה".
מי שליווה את אשכנזי מקרוב בשנה האחרונה הוא שגיא שלו, שאימן אותו בגליל. "את כרם אני מכיר לא מהשנה הזאת אלא מהשנה שלפני כן", הוא פותח, ומציג מהזווית שלו עד כמה אשכנזי יוצא דופן: "אימנתי הרבה שחקני נוער והרבה שחקני נערים, בעיקר הרבה שחקני מחלקות נוער, וזה השחקן הכי מקצוען שיצא לי להכיר מכל השחקנים שאימנתי עד היום. הוא יליד בית הלל שזה מושב בצפון ולצערי אנחנו שומעים עליו יותר בחדשות. שחקן שהוא באמת עם מוסר העבודה הכי-הכי גבוה שנתקלתי בו. הוא עבר עונה לא פשוטה, הוא נפצע בתחילתה לשלושה חודשים, אבל שום דבר לא עצר אותו, הוא חזר אלינו באמצע העונה מדהים כאילו הוא לא נפצע, חזר בצורה גופנית מרשימה מאוד לשחקן שנפצע לשלושה חודשים. אופי מאוד מיוחד, כדורסל זה כל חייו, הולך לישון מוקדם, אוכל נכון, עם ערכים מאוד טובים, ילד שהוא מהמיוחדים שאימנתי".
שלו מספר על היתרונות של אשכנזי מבחינה מקצועית והדברים שהוא צריך לשפר. "כרם הוא יותר 2, הוא יותר שחקן שמתמקד בלהיות סקורר, קליעה ברמה אולי הכי גבוהה שיש בארץ, גם מכדרור וגם מקליעה, היכולת לייצר לעצמו היא מדהימה ממש בצורה חריגה. אתלט על, חבל על הזמן, עם היבטים גופניים חריגים לילד בגיל שלו. מאוד-מאוד חזק, בקלות יכול להשתלב בעיניי בקבוצת בוגרים ולהתאמן בה. הוא עדיין פחות משחק בשליטה את הפיק אנד רול, הוא צריך לשחק את הכדורסל קצת יותר בשליטה, הוא משחק את זה לפעמים יותר מדי מהר, אבל אלה היבטים במשחק שמשתפרים לרוב עם הניסיון ועם הגיל, ואני מאמין שזה יהיה בסדר ושזה משהו שהוא ישפר עם הזמן".
שלו מרחיב על האישיות של אשכנזי. "חלק מהעבודה שלי בגליל בשנה הראשונה היה ניהול פיתוח היכולות האישיות במועדון, אז היו לי לא מעט שעות עם כרם על המגרש, ואין הרבה ילדים שכשאתה עובד איתם אחד על אפס ועל קליעה אז גרף השיפור מחזרה לחזרה הוא בכזאת עוצמה, והשיפור מחזרה לחזרה ניכר, הוא מקשיב ובכל חזרה רוצה להיות יותר טוב, אז זה גם היכולת להבין וגם היכולת ליישם, אלה שני דברים שונים וחשובים, כל חזרה שלו היא במאה אחוז וכל אימון הוא מאה וחמישים אחוז. הוא היה בכיתה ט' לפני שנתיים והשנה בכיתה י' הוא התאמן אצלי, אז מן הסתם זה לא היה משהו חד פעמי. אין הרבה שחקנים שמתאמנים כמו שהוא מתאמן".
גם שלו מדבר על הקשיים שאשכנזי עבר בשנה האחרונה. "בהיבט של כרם זה היה מאוד-מאוד קשה, היו לי עוד שני שחקנים מהמושב הזה שגם פונו. המשפחה של כרם בחרה להתפנות למרכז, בתקופה של שלושה חודשים שהוא היה פצוע הא קיבל מאיתנו תוכניות עבודה ועבד על מה שהוא היה יכול לעשות בבית במסגרת הזו. לאחר החזרה מהפציעה זה היה קצת יותר קשוח, אבל כמו שאמרתי לך כרם זה ילד מיוחד, זה לא משהו שיהיה איזשהו מכשול שיעצור בעדו להגשים את החלום שלו להיות שחקן כדורסל. על אף שהמשפחה שלו מהמרכז הוא היה מגיע אלינו לבד ועושה איתנו 4-5 אימונים בשבוע, היינו דואגים לו ללינה כמובן במקום בטוח, והיה מתאמן כמו שצריך".
מי שעוד אימן את אשכנזי הוא ליאור קרת, המנהל המקצועי של מחלקת הנוער של גליל, שמכיר את השחקן במשך שנים. חשוב לציין שדמות משמעותית נוספת בהתפתחות של אשכנזי הוא איתי ירושלמי, שאימן את השחקן במשך 3 שנים בגליל ובנבחרת עד גיל 14. "זו הקדנציה השנייה שלי בגליל העליון. אני ומשפחתי גרנו בבית הלל, ובעצם אני מכיר את כרם מאז שהוא היה בערך בן 4, הוא היה חבר ממש טוב של הבן שלי בגן וגם אחרי שעזבנו נשארנו בקשרים מאוד טובים עם המשפחה", מגלה קרת. "כשחזרתי הפעם כמנהל מקצועי בשלוש השנים האחרונות עבדנו ביחד, בכל פעם הנחיתי אותו ודאגתי שהוא יהיה בקבוצות המתאימות. בכל השנים הוא שיחק עם שנתון מעל, ובשנה שעברה הוא שיחק בקבוצה שאני אימנתי ב-ט' מחוזית, הגענו לחצי גמר גביע המדינה והפסדנו לעמק חפר בפוזשן אחד. היו אלף איש, שזה לדעתי אירוע חסר תקדים בספורט הישראלי. במקביל, כרם שיחק בקבוצת הנערים ארצית שסיימה בצמרת הטבלה. השנה הוא היה גם כן בשתי קבוצות, בנערים ארצית שאני אימנתי והעפילה לנערים לאומית עם זכייה באליפות מחוז צפון ואחר כך גם בפלייאוף ללא הפסד כל העונה, הוא גם עלה ליגה ביחד עם קבוצת הנוער שלנו ששיחקה בלאומית והעפילה לנוער על, בשתי הקבוצות הוא היה כמובן שחקן מאוד-מאוד דומיננטי.
"ייאמר לזכותו שהוא עבר שנה מטורפת, הוא פונה מבית הלל עם פרוץ המלחמה ולמרות הפינוי עבד איתנו בתחילת הדרך במחנות שקיימנו כמעט בכל מקום, המחנה הראשון היה בחדר קראטה באולם בעין חרוד ואחר כך בחוות סוסים במושב שרונה ובקיבוצים שונים ברחבי דרום הכנרת ועמק הירדן, דירות של הזרים בעפולה ועוד, הוא גם נפצע בתחילת העונה והושבת למשך זמן ארוך, אנחנו כמובן שמרנו על קשר והוא עבד על תוכניות עבודה, יכולות גופניות, יכולות אישיות ועבודה מנטאלית, הכין את עצמו לחזרה מהפציעה ועשה את זה בצורה מדהימה, הוא חזר עם מסת שריר ורמת יכולות גופניות אחרת לגמרי. מה שנשאר זה להחזיר את החדות בכדורסל, והוא עבד לפי לו"ז שבועי קבוע שחלקו התמקד בעבודה במרכז בקלאץ' של עודד ברנדוויין, עבודה אישית, עבודה מנטאלית והגעה לגליל העליון ככל שהיה ניתן בתיאום עם בית הספר בו הוא למד, המון-המון אתרים ומורכבויות, ואני חייב להגיד לזכותו שהוא צלח את כל זה בצורה יוצאת דופן כולל לינה בבית הלל לבד במצב מלחמה ביישוב מפונה שסופג רקטות, נ"טים וכו'. רק להסיר את הכובע, אין מה לומר".
קרת מגלה מתי הוא הבין שאשכנזי מיוחד. "כשהגעתי בחזרה לגליל העליון מייד זה היה ברור וגם המנהל המקצועי הקודם הציג את זה ככה בפניי. בשנה שעברה ראיתי דברים מאוד-מאוד מיוחדים ברמה של החוסן המנטאלי, ואני מאמין מאוד שזה המפתח להצלחה ולמימוש הפוטנציאל. יצאנו לטורניר בסוף השנה בקופנהאגן שבנדמרק, וכרם סיים כמלך הסלים של הטורניר ובחמישיית הטורניר, טורניר ברמה גבוהה מאוד עם נבחרות לאומיות וקבוצות מובילות בצפון-מערב אירופה. הוא באמת היה מדהים, והדרך שבה הוא השתלב למרות שהוא לא היה בקבוצה באופן קבוע אלא שהייתה לו תוכנית מאוד-מאוד מיוחדת שהתאימה לצרכים שלו, הוא היה איתנו אך ורק במשחקי הגביע ובטורניר הזה – שם הבנתי שזה ילד שיש לו את היכולת לעשות את זה, וגם דרך שכולם אוהבים אותו, מעריכים אותו ומכבדים אותו גם בקבוצה למעלה וגם בקבוצת הגיל שלו זה לא מובן מאליו. ידעתי שיש עם מה לעבוד".
קרת מסמן את היתרונות של אשכנזי והדברים שהוא צריך לשפר. "הוא קודם כל מביא הרגלי עבודה ומקצוענות ברמה הגבוהה ביותר, זה הבסיס לפני הכדורסל נטו. מבחינת כדורסל, יכולת גבוהה מאוד לייצר נקודות במגוון רחב של מצבים, בדגש על יכולת לייצר הפרדה ומצבים לעצמו שזה משהו שהוא ייחודי בעיניי. בשנתיים האחרונות הוא עשה קפיצה אדירה במשחק ההגנה, ואני חושב שהיום הוא אחד השומרים הטובים לגילו בארץ וברמה אירופית גבוהה מאוד. מה שעוד מייחד אותו ממש מהשנה האחרונה זה כל הנושא של פעולות נשמה בדגש על ריבאונד ההתקפה שהוא עושה את זה ברמה יוצאת דופן למישהו עם התכונות שלו. מה שהוא עוד צריך לשפר זה קריאת מצבים ויכולת לייצר לאחרים מהיתרונות שהוא יודע לייצר, והדבר השני זה יכולת לבצע בצד שמאל פעולות שהוא מבצע בצד ימין של המגרש".
לקרת יש גם סיפור מיוחד על אשכנזי. "בלקחים שעשינו מהטורניר בקופנהאגן עם הקבוצה, הקפטן שלנו, ענבר טינסקי, אמר שאין לנו אף שחקן טוב חוץ מכרם, אבל אנחנו חבורה מיוחדת, מגובשת ומלוכדת, וזה היה נורא יפים ותמים אבל נכון. זה היה קטע טוב כי בשנה שעברה זה היה ממש נכון, היינו חבורה מדהימה, אבל הכישרון היה אצל כרם. אני חושב שזה מראה כמה החבר'ה אוהבים ומעריכים אותו. בשנה החולפת היה הרבה יותר כישרון".
אלעד אומר שאין שחקן ספציפי שאשכנזי מעריץ. "זה אולי יישמע קצת מוזר – בכרם יש משהו שמגיל מאוד צעיר הוא לא אוהב להעריץ. הייתי איתו פעם במשחק שדורון שפר הגיע להחתים על הספר שלו. אני שיחקתי במחלקה של גליל עליון עד גיל 18 ודורון שפר היה שנה מעליי בבוגרים, אז סיפרתי לו קצת על דורון ומאוד התרגשתי להפגיש ביניהם. כשביקשתי ממנו לצלם אותם ביחד אז הוא עושה לי 'אבא, בלי תמונות'. כל הקטע הזה מביך אותו, וגם את זה הוא יצטרך ללמוד, להיחשף יותר".
לאלעד יש סיפור מיוחד נוסף על כרם, כזה שמראה את האופי הבלתי מתפשר שלו. "בתחילת השנה הזאת כרם החליט שהוא מתחיל לעשות אמבטיות קרח על בסיס יומי, לא פעם אחת. קנינו לו לדירה הקטנה שאנחנו משכירים מקפיא גדול שכל הזמן נמצא ב-2-3 מעלות, וכל יום הוא עושה אמבטיית קרח. זה משהו שאני לא ראיתי, אם אני ואתה נכניס את היד לתוך הדבר הזה היד שלנו תכאב. הוא פשוט נכנס ואני צריך להוציא אותו בכוח אחרי 5 דקות. יש לו תחושה אחרת כנראה לשאת סבל. הוא מנגן על גיטרה בס שזה משהו שמעט אנשים יודעים עליו וגם אוהב לעשות ג'אגלינג".
אחת השאלות הכי מסקרנות היא ללא ספק לאיזה שחקן אשכנזי דומה. "לא עולה לי כרגע תשובה לראש, אבל אני חושב שהוא שחקן מאוד-מאוד מיוחד בפני עצמו", אומר ברנדוויין. שלו משיב ברוחה דומה: "אין מישהו שהוא מזכיר לי אותו ספציפית, כי הוא מיוחד, הוא לא מסוג הישראלים שאני בדרך כלל רואה, הוא באמת 2 טהור שמתבסס על קליעה ויכולות אישיות עם המון-המון אתלטיות". ואילו קרת קובע: "אם נלך לכדורסל הישראלי אז במובנים מסוימים הוא מזכיר לי קצת את רביב לימונד שהייתה לי את הזכות לאמן אותו בנס ציונה בסוף הקריירה שלו".
בינתיים, קרת חושף שאשכנזי בדרך לעבור לקבוצת הנוער של מכבי ת"א, שם הוא צפוי לשחק בעונה הקרובה. "כרם והמשפחה שלו כל השנה חיו במרכז הארץ, ולאחר שיחות, התלבטויות ומחשבות עקב מורכבות גדולה מאוד שקיימת ברמה המשפחתית וכוללת עוד שני אחים ואת ההורים הם החליטו להישאר לגור במרכז, וגם עקב המצב שהוא מאוד קשה בגליל העליון שכרם לא יגור בגליל העליון בעצמו. לכן, הם התייעצו איתי לאן כדאי ללכת במסגרת האילוצים הקיימים, והם החליטו ללכת למכבי תל אביב כשכמובן שהדברים נעשו בשיתוף פעולה מלא ובשיחות עם עדי עמוס שהוא המנהל המקצועי של המחלקה שם, היום בדיוק דיברנו על כל מיני דברים שקשורים לעניין. כרגע מה שנשאר זה לראות מבחינה ביורוקרטית איך זה מתבצע, שזה לא קשור רק לכרם אלא בכלל לשחקנים מיישובים מפונים בגליל העליון ובמקומות אחרים, אם זה בגליל המערבי ואם זה בעוטף. אני חושב שמכבי תל אביב זו מערכת מאוד יציבה, זה יתרום לכרם הרבה להתקדם בדרך שבה אנחנו חשבנו שהוא צריך להתקדם, וגם הסיטואציה האישית שיש לו שם היא כמובן תלויה בו, לוודא שיש סיטואציה שתלויה בו. אני מאוד מאמין ביכולת שלו להתגבר על תסכולים ואתגרים ולנצח את הכל בסוף".
מה הפוטנציאל של אשכנזי? "חד משמעית אני רואה אותו שחקן בליגת העל, אני חושב שהוא גם יכול להיות פוטנציאל של שחקן יורוליג, זה הכל שאלה של איך הוא יבנה את המשחק שלו ואיך יהיו השנתיים-שלוש הקרובות שלו, אני חושב שהוא יכול להיות גארד ישראלי ברמה הכי גבוהה. פיזית הוא בנוי לשחק את המשחק האירופי, אני חושב שהוא יכול להגיע ליורוליג", עונה ברנדוויין, שבעצמו זכה להיות שותף למשחק יורוליג במדי מכבי תל אביב בעונת 2021/22.
"זה מאוד מוקדם", קובע אלעד, "אני חושב שגם אנחנו לא בית שמנפח מדי או רץ רחוק מדי אלא בכל פעם מלמדים אותו להסתכל על המדרגה הקרובה, הוא בסך הכל עולה לגיל נוער השנה. הוא יצטרך להשתלב ברמה של נוער ולהוכיח שהוא שייך לרמות הגבוהות ביותר בגיל הזה, ואם הוא יעמוד בזה שיכוון לרמה הבאה".
"זה מוקדם, אבל אני דווקא אגיד שזה לא מוקדם מדי", טוען קרת, שמספק נקודה מעניינת לגבי עתידו של אשכנזי: "אני חושב שבסוף, כדי להגיע לרמה הכי גבוהה שאתה יכול להגיע, הדבר הכי חשוב זה היכולת שלך להיות המנכ"ל של עצמך. כרם מדהים, בטופ של הטופ, מה שהוא צריך עוד לשפר בקטע הזה זה דווקא ללמוד מתי להוריד הילוך. יש מעט מאוד שחקנים שיודעים ויכולים לעבוד בצורה עקבית ברמה גבוהה, הוא דורש מעצמו בכל הפרמטרים של המשחק או לא רק כדורסל כמו שאמרתי, ולכן אני ממש בטוח ומאמין שהוא יגיע להכי גבוה שהוא יכול להגיע. בתוכנית שלנו עדיין יש לו חוזה רב שנתי בבוגרים מתוך הבנה ואמונה שלנו שהוא יכול וצריך להיות קודם כל שחקן ליגת על, וככל שהוא יצליח יותר מזה, נבחרת בוגרת, אירופה וכדומה זה יהיה מדהים. מבחינת מוסר עבודה, הרגלי עבודה, אישיות ויכולת להיות חלק מצוות הוא לגמרי קצה, ובכל מקום שהוא יהיה בו רק ייהנו ממנו".
באותו ראיון לאתר "גליל עולה", כרם סיפר: "אני עדיין צעיר ולא יודע מה יהיה בשנים הבאות, אבל זה נראה שכן ארצה להתפתח בכדורסל ולמקסם את הפוטנציאל שלי. החלום להגיע לרמות הכי גבוהות שאוכל להגיע. את ההשראה שלי אני סופג מכדורסלני עבר גדולים, שלא זכיתי לראותם משחקים בלייב – מייקל ג’ורדן וקובי בראיינט, ששילבו בצורה מושלמת את היכולות שלהם עם הפן המנטלי המאוד מיוחד שאפיין אותם".
שלו: "אין לי ספק שכרם יעשה עכשיו שנתיים מדהימות בנוער ויפתח את הדברים שהוא צריך לפתח, ולדעתי מאוד מהר נראה אותו משתלב בעולם הבוגרים, בין אם זה בוגרים לאומית כמו שעשו בוגרי נוער אחרים, או שאפילו נראה אותו כבר בקבוצת בוגרים בליגת העל, אבל לגמרי במחוזות האלה בשנים הקרובות. לאחר מכן, עם מוסר העבודה שלו, זה תלוי רק בו".
אשכנזי משתף פעולה בנבחרת עם כישרון גדול נוסף שגם שיחק איתו בגליל, אביב ארונוב. "היה להם קשר מצוין", אומר אלעד. "כרם הוא ילד מאוד-מאוד חברותי ומאוד אהוב, ואחד הדברים שהוא אוהב בכדורסל זה היכולת להיות חבר לקבוצה טוב, אז הוא אחד שמתחבר לכולם".
על דבר אחד כולם מסכימים: את החוויה בנבחרת אשכנזי הולך לאמץ ובגדול.
"אני חושב שכרם מצד אחד מאוד קר רוח, כשהוא על המגרש הוא שחקן שבאמת יודע לתפקד במצבי תחרות, הוא אוהב את החלק הזה של ההתמודדות תחת לחץ ומאוד מצפה לאליפות הזאת", אומר אלעד, וחושף שכרם נהנה מאוד לצפות בבן שרף וחבריו בנבחרת הנוער: "לפני טורניר גדול, אם אתה מקבל מהנבחרת מעליך כאלו תצוגות ולא רק ברמה האישית בן ומאייר אלא שכנבחרת הם העבירו רוח, אז זה עושה להם המון אדרנלין לבוא ולהוכיח שהם יכולים להמשיך את ההצלחה של נבחרת הנוער, ממה שאני שומע מכרם הם רואים את המשחקים ביחד, כרגע הוא בחדר עם ארי עמיאל". אגב, בעבר כרם סיפר בראיון נוסף לאתר "גליל עולה" על שרף, דני אבדיה ונועם דוברת: "כל אחד מהשלושה הוא עילוי בפני עצמו ומודל להשראה".
"אני אולי אפתיע אותך – מתוך ניסיון של הרבה שנים בנבחרות וגם ממה שהמחקר מראה – בכל רחבי אירופה בסופו של דבר רק בין 34 ל-38 אחוז ממי שעושה קדטים עושה עתודה, שלא לדבר על אחרי זה להיות שחקן", מביא קרת נקודת מבט מעניינת. "אנחנו, המאמנים והמנהלים המקצועים, מפספסים שני שלישים, ולכן זה כיף להיות בנבחרת הקדטים. זו קודם כל שליחות בעיניי לייצג את המדינה באירופה, ואני חושב שזו הזדמנות גדולה בשבילו בעיקר להתמודד עם כל מיני סיטואציות, שזה גם מה שהוא עשה עד עכשיו בהכנה, לטורניר ההכנה הראשון הוא לא יצא ולטורניר ההכנה השני הוא יצא והוכיח את עצמו, ולכן הוא יוצא עכשיו לאליפות. אני חושב שזה הדבר הכי משמעותי שהוא יכול לקחת מסיטואציה של נבחרת, שמאלצת אותך להתמודד עם אתגרים שבעונה הרגילה בקבוצה רוב אם לא כל שחקני הנבחרות לא מתמודדים. זה הקסם של הנבחרת. אם הוא גם יצליח, שזה קשה בתהליך של נבחרת, לשפר משהו מהדברים שאמרתי, זה יהיה מדהים, כי חלק מהדברים שאתה משפר בנבחרת זה הביצוע במצבי משחק ואם נחזור למה שאמרתי קודם אז קבלת ההחלטות שזה הדבר המרכזי ששמנו לנגד עינינו. זה בהחלט משהו שיכול להשתפר, היכולת ליצר לאחרים. אני מאוד-מאוד סומך עליו ומאמין בו שהוא יוציא מזה את המקסימום".
"לפני שחשובה להם החשיפה, הם שני ילדים מאוד-מאוד ווינרים", מספר שלו באותה נשימה על אשכנזי וארונוב, "זה ברמה שאין משחקון באימון, בין אם זה קליעות ובין אם זה משחק של 5 על 5, 4 על 4, 3 על 3 ועד אחד על אחד שהם לא רוצים לנצח, אז מכאן נובע הרצון שלהם לצאת לאליפות, וזה מגיע להם, הם עובדים כל כך קשה, הם דיברו איתי על זה המון לאורך השנה, כמה זה חשוב להם, וזה נובע מתוך הרצון להיות הכי טובים והכי ווינרים כמו שהם, אני לא חושב שמתוך הרצון לקבל חשיפה, אלא מתוך הרצון לקבל את זה שהם קיבלו את ההוכחה מאנשי המקצוע שבאמת מגיע להם והם הכי טובים בשנתון שלהם במדינה, וכמובן משפט שהם חזרו עליו הרבה – מתוך רצון לייצג את הארץ, בטח בתקופה הזו, וזה מבחינתי מאוד-מאוד ראוי להערכה".
"זה שהוא מגיע לאליפות אחרי שנה כזאת הופך את זה לאירוע שהוא מגיע אליו עוד יותר עם המון ציפייה". ברנדוויין מוסיף: "אני חושב שזה משמעותי בשבילו, ולכל שחקן בסגל של נבחרת ישראל צעירה זה כבוד גדול לייצג את המדינה, על אחת כמה וכמה בשנה כמו השנה ובקיץ כזה, תמיד ללבוש את הגופייה של הנבחרת ולהיות במצבת השחקנים והמאמנים זו חוויה מאוד משמעותית. כמובן, בראייה עתידית קדימה, להיות בסגל לאליפות אירופה זה הישג לכל שחקן, ככה שזה חשוב להמשך הבנייה של הביטחון שלו". איך כרם עצמו אמר בראיון המדובר לפני כשנה? "בשנה הבאה אמורה להיות אליפות אירופה דרג א' ואני מאוד רוצה להיות חלק מהנבחרת. זו חוויה, כיף וכבוד לייצג את המדינה".
0 תגובות