הטור “Omertime” (עומרטיים בעברית) מתפרסם מדי שבוע באתר
משחק האולסטאר שבא עלינו לטובה הדגיש בפנינו את היופי והכיף שבמהלכים גדולים בכדורסל. דאנקים מהפנטים, שלשות מחצי מגרש וכמות כישרון שרק משחק אין-הגנה יכול להוציא משחקני הליגה הזאת. על רקע כל זה, נכתב הטור הזה שמטרתו להזכיר לנו את היופי האמיתי שבכדורסל. כלומר, היופי שטמון במשחק השחמט הקצבי ביותר בעולם.
לטור הזה יש עוד מטרה. גם אחרי שנפל האסימון בקרב אוהדי וראשי מכבי תל אביב שאבי אבן הוא מאמן מכבי (כן, הראשי, בפועל, בבוגרים) היה ברור לכולם שהוא לא מתכנן מהפכות. בסגל השחקנים מן הסתם, אך גם לא במישור הטקטי. אחרי 3 שנים בהן מאמן דומיננטי כמו יאניס ספרופולוס בקבוצה שלך, כשאתה מאמן חבורה של שחקנים שעם כל הכבוד, טובים בכדורסל וכשאתה מגיע עם ניסיון דל בלשון המעטה – אין לך את הפריווילגיה לנסות וליישם רעיונות טקטיים מורכבים, קונספטים ארוכים ומהותיים וכן הלאה. פשוט אין לך. ולכן, עיקר העבודה של אבי אבן קשורה בניהול משחק בזמן אמת, ובשדרוג, שפצור והכנה של סטים ותרגילים חדשים לארסנל ההתקפי של מכבי תל אביב. וניכר, שאולי לא מפתחים את הכדורסל הישראלי במשחקים מול נס ציונה אבל את התרגילים והסטים החדשים, הישנים והישנים-חדשים בהחלט מנסים, מתרגלים ומפתחים מולה.
אז עם כל אלו, ועם החלום הנסתר שלי להיכנס לעומק של הפלייבוקים של כמה מקבוצות ליגת ווינר – נעשה ביחד היום הצצה נחמדה לתרגילים הישנים, החדשים והחדשים-ישנים של מכבי תל אביב ולביצוע של האלמנטים האלה בעידן אבי אבן. יאללה, נתחיל.
נתחיל מהתרגיל הראשון, שמתחיל מאלמנט שמכבי תל אביב מאוד מוכרת איתו – Ram Screen. בעצם, חסימה רחוקה מהכדור שמטרתה להוציא שחקן, לרוב גבוה, לפעולה כלשהי. במקרה הזה, מדובר באוואנס שחוסם לדריק וויליאמס באלכסון ומשחרר אותו מהשחקן שלו. החסימה הזאת נועדה כדי למקסם את האפקטיביות של מהלך הפיק&רול שלו ושל ווילבקין. לאור האיחור בו יגיע שומרו של וויליאמס, הוא יתקשה לעזור ולהגיב בשמירה אגרסיבית על הגארד האקספלוסיבי ויאפשר למכבי חופש פעולה. ואם זה לא מספיק, וויליאמס מוסיף ומקשה על ההגנה ומגיע לחסום בכיוון הנגדי (מה שכינינו בטורים קודמים – Flip The Screen). כל אלו, מובילים ליופי של זריקה של סקוטי ווילבקין, גם אם היא הולכת בכיוון הלא נכון. וזה אולי הזמן להזכיר את כלל נאמבר וואן שלנו: כשמסתכלים על פלייבוק של קבוצה, לא נשפוט את התוצאה, אלא את הפעולה.
אז אחרי שהכרנו את אלמנט ה-Ram Screen, בואו נתקדם ונראה איך הוא משתלב בתרגיל גדול יותר. לדוגמה כאן, חוסם ננאלי חסימה רחוקה מהכדור לז’יז’יץ’ כדי להקל עליו את קבלת הכדור. מייד לאחר מכן, מתחילה פעולה בצד החלש (Weak Side Action) שמטרתה לפלג את ההגנה ולנסות לנצל את חוסר הערנות שלה באזור הזה. מה הפעולה? חסימת גב (מה שמכונה, Back Screen או Rip Screen) של ננאלי לסקוטי ווילבקין. חסימה, שלרוב המהות שלה היא כניסה של ווילבקין לתוך הצבע ויציאה של ננאלי לקליעה. מכבי לעומת זאת, משנה. שימו לב לשינוי הכיוון של ננאלי שחותך לתוך הצבע ושל ווילבקין שרץ לקבל כדור ולמבטים המופתעים של שחקני ההגנה בכתום. ואת הבלבול הזה, אפשר לנצל גם למהלך פיק&רול טוב ויעיל עם ז’יז’יץ’. יופי של מהלך.
אותו הדבר, גם כאן. שוב ז’יז’יץ’ מקבל כדור מחוץ לצבע, שוב מגיעה אותה חסימת גב מזוייפת ושוב אפשר לראות את היתרון שיוצרת מכבי תל אביב בהפרה של ה-Back Screen לטובת חיתוך כפול של ננאלי ווילבקין. ושוב, היתרונות האלה מכשירים מהלך פיק&רול טוב ויעיל. רעיון נהדר, ביצוע מעולה.
אז עירוני נס ציונה, השתדרגה. וליאור ליובין החליט לעבור להגנת Reject על סקוטי ווילבקין. העיקרון המנחה? ווילבקין לא מקבל את הכדור. חושבים שמכבי זנחה את התרגיל בעקבות זה? ממש לא. וזה, מסמל כנראה את האיכות שלו. תראו את אותו התרגיל, הפעם עם ג’ייק כהן בתפקיד הגבוה שיוצא ומקבל את ההחלטה. ושוב, אותה חסימה חצי מזוייפת של ננאלי לווילבקין רק שהפעם, סקוטי נתקל בהתנגדות קשה לקבלת הכדור. אופציה אחת ירדה? הכל בסדר. יש עוד. ישר ננאלי נועל את השחקן שלו (דבר שעשה בכל הדוגמאות הקודמות) והפעם גם מקבל את המסירה מכהן לסל נהדר. כשיש כמה אופציות, זה הופך את התרגיל להרבה יותר קשה לעצירה.
עוד תרגיל, נפוץ ומוכר שהוחדר לסיסטם של מכבי תל אביב על ידי יאניס ספרופולוס, הוא תרגיל ה-Veer. הרעיון של התרגיל מאוד פשוט – הוא מתחיל ומתחזה לפיק&רול גבוה ורגיל, כזה שגורם להגנה להגיב, להיות מוכנה ולהתמקד בעצירת הפעולה בצורה הטובה ביותר. ואז, אמור הגבוה לדלג על הפיק&רול הראשון ולבצע חסימה רחוקה מהכדור לשחקן בפינה. ההגנה מן הסתם, תתקשה להגיב אחרי שהתכוננה והתכווננה למהלך מסוים במקום מסוים וההתקפה יכולה לנצל את היתרון הזה כמה שהיא רוצה. ממש כמו כאן.
עוד כניסה, שמכבי תל אביב מאוד אוהבת – היא כניסת ה-Zipper. בקצרה, עלייה על חסימה של גארד החל מהפינה ועד לעמדת הטופ-אוף-דה-קי כדי להתחיל את ההתקפה. מעבר לכך שאני מעריך את האלמנט הטקטי בפני עצמו, בחרתי לצרף את הדוגמה הבאה מהמון סיבות. הראשונה, היא הגלגלון האיכותי של ננאלי, אבל נניח לזה. שימו לב ראשית, לעלייה של ווילבקין על חסימה של ז’יז’יץ’ ואז על זו של בלייזר. זוכרים את ה-Reject של ליובין? אז גם כאן, ווילבקין מתקשה לקבל את הכדור אבל מכבי משיגה חילוף. והסיבה העיקרית לדוגמה הזאת – היא ההתקפה הטובה שמתחוללת החל מכאן. אחרי הפיק&רול של אוואנס, הסקיפ פאס לננאלי, התלישה שלו כדי לנצל את הקלוז-אאוט של קררה והסיומת בסל – שווים הכל.
ולסיום, בונוס קטן. סט חדש שמנסה אבי אבן להכניס/לשדרג אל תוך הסיסטם של מכבי תל אביב. בגדול, גארד שמבצע חיתוך על הפנים של ההגנה בין שני כנפיים (מה שמכונה, Iverson Cut), ומשם – הטעייה של גבוה לפיק&רול בדרך לחסימה מדורגת בלי הכדור לשחקן פינה (מה שמכונה Stagger Screen). נגד נס ציונה, התרגיל לא בדיוק הצליח להיות מבוצע באיכות טובה, אבל עדיין, היה אפשר לראות ניצוצות שלו. פעולת הכנה טובה, ופואנטה קצרה וברורה עם המון אופציות בדרך. מניח, שנראה עוד הרבה ממנו בהמשך.
אז על רקע משחק ההתקפה הנהדר שהציגה מכבי תל אביב, היה נחמד בשבילה לנסות ולתרגל כל מיני תרגילים וסטים שמהווים חלק מהסיסטם ההתקפי של מכבי תל אביב בכלל, ובעידן אבי אבן בפרט. ולנו, ולי באופן אישי, היה גם כיף להסתכל ולצפות קצת במה שמכבי תל אביב יכולה לעשות מבחינה טקטית. בנוגע לאיכות? אני בטוח שנס ציונה, עם כל הכבוד לה, פחות תקשה עליה באספקט הזה מקבוצות היורוליג עימן הן מעוניינות להתמודד. ועם כל הכבוד לטקטיקה, ויש המון כבוד, מה שבסוף יכריע, זה איכות הביצוע.
0 תגובות