הטור “Omertime” (עומרטיים בעברית) מתפרסם באתר “ספורטס רבי”
עונת הכדורסל כבר נמצאת ממש מעבר לפינה – וההתרגשות בשיאה. ועם ההתרגשות המתאימה והמובנת בקרב אוהדי הכדורסל, ישנה גם תחושת דריכות בקרב קבוצות הליגה שמעוניינות להגיע בשיאן לפתיחת העונה. המומנטום ההתחלתי מהווה קריטריון חשוב להצלחה בהמשך העונה ולחלקן מחכים טורנירים אירופאיים שם הפסדים במחזורים הראשונים אינם הפיכים. ובעוד לכולנו ברור שחלק מרכזי מאותו תהליך הכנה הם משחקי אימון החיוניים, לעיתים לא ברור לנו למה בדיוק. כלומר, לעיתים, תפקידם של משחקי ההכנה לא מוגדר לחלוטין בתוך תהליך האימון עבורנו.
ספורטס רבי – גם באפליקציה! כל העדכונים והתוכן האיכותי ביותר על הכדורסל הישראלי היישר לידיים שלכם!
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באייפון
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באנדרואיד
בבקשה דרגו את פודקאסט “התשיעית באירופה” 5 כוכבים באפליקציות הפודקאסטים
הירשמו לפודקאסט “התשיעית באירופה” ב-iTunes, Spotify או Google Podcasts.
אז מה הוא אותו תהליך אימון? אותו תהליך שמתרחש בין למידה של משהו חדש עד יישומו בשטח. זה יכול להיות עבור טכניקת זריקה חדשה עבור קלעי, ובאותה מידה שיטת משחק חדשה עבור קבוצה שזה עתה הורכבה. בשני המקרים, יש ליישם תהליך אימון יעיל ושיטתי שבבסיסו עומד עיקרון ההדרגתיות. הדבר המרכזי להבין הוא ששחקן המעוניין להנחיל טכניקת זריקה לא עושה זאת במשחק חי. הוא מתחיל באימון איטי ונקודתי, ממשיך לחזרות רבות “על יבש” ורק לאחר מכן עובר להוספת גורמי לחץ שונים כמו – קצב משחק, הגנה חיה, לחץ שעון וכו’. כך גם קבוצה, שמתחילה מ-0, אינה יכולה לצפות ולהתחיל ב-100%. גם שם יש להתחיל באימון איטי ונקודתי, ממשיך לחזרות רבות “על יבש” באימונים ורק אז מגיע להוספת גורמי לחץ. גורמי הלחץ האפשריים רבים ומגוונים אך בהתאם לעיקרון ההדרגתיות זה מתחיל עם הגנה מבוקרת ומפוקחת באימונים, קבוצה יריבה (שיפוט, שעון וכו’) ולבסוף אולי גם מוסף הקהל כגורם לחץ נוסף.
כל הדברים הללו, נועדו לבחון את החוזק והעומק בו מוטמעים הדברים בשיטת הקבוצה. ברור שהצלחת התרגיל ליד קונוסים ועזרי אימון כאלו ואחרים לא מבטיחים כלל הצלחה דומה בקצב משחק גבוה, מול הגנה אגרסיבית, בלחץ שעון ועם עשרות ומאות גורמים מסיחים אחרים. באמצעות ההדרגתיות, מצליחה קבוצה לגרום לשיטה שנכתבה על דף בחדר ממוזג לצאת לפועל במשחק חי ומכריע. זה כל היופי.
אבל רגע, מה קורה כשעיקרון ההדרגתיות נפגע ומתבצעת קפיצה מהירה מדי ולא מידתית בין השלבים? במצב שכזה, תהליך האימון הקבוצתי עשוי להיפגע. הכנסת משחקי אימון לפני תום שלבי האימון הקודמים ו/או בחירת יריבות ברמה גבוהה מדי ללא קשר לשלב ההכנה – אינן בלתי מזיקות. בעוד הן נתפסות כ”בונוס” עבור כל קבוצה – תכנון משחקי האימון בצורה שגויה עשויה לפגוע בתהליך הנחלת השיטה בצורה הרסנית ואף לשנות את העונה כולה. עבור שיטה חדשה, נדרש תהליך אימון דקדקני והדרגתי עוד יותר.
וזה לא אומר שמדובר בנוסחה אחת, יחידה, נכונה וקבועה. זה אומר שלצד הפופוליזם והצד השיווקי שבמשחקי אימון יוקרתיים – יש לשים לב לנקודות חשובות בהרבה הנוגעות לצד המקצועי של משחקי האימון. קבוצות חדשות לגמרי דוגמת מכבי תל אביב והפועל ירושלים – חייבות הליך אימון הדרגתי ביותר. הרצון להתאים את רמתן באמצעות קביעת משחקי אימון יוקרתיים מובן, אך שולי ביחס לנזק שנגרם להן. לעומתן, הפועל חולון והפועל תל אביב ששמרו על השלד הקיים מהשנה שעברה ובעיקר על המאמן – יכולות לבצע משחקי אימון מול קבוצות איכותיות יותר מתוך תפיסה שתהליך האימון אצלן מתחיל משלב מתקדם יותר מלכתחילה. בכל מקרה, זה חייב להיכנס למעגל השיקולים.
מוסר ההשכל הוא פשוט – די לפופוליזם. איכות תקופת ההכנה לא נקבעת על ידי איכות היריבות מולן קבוצה כזו או אחרת שיחקה. היא נקבעת על פי רמת ההתאמה בין מצב הקבוצה לבין איכות וסגנון היריבות. ולעיתים, על אף היעדר היתרון השיווקי שביריבות “חלשות” ובמשחקים לא “יוקרתיים” – ייתכן וזה הדבר הנכון. למה? לא כי זה מצטלם יפה, כי זה לא. אלא כי זה פשוט הדבר הנכון לעשות. ככה פשוט.
0 תגובות