הפועל ירושלים עבר אמש (רביעי) עוד טלטלה בעונה המורכבת שעוברת עליה, כשהמאמן היווני איליאס קנצוריס סיים את דרכו בקבוצה . כעת, בחרנו באתר "ספורטס רבי" לדרג את 11 המאמנים הקבועים של ירושלים מאז שהיא עברה לשחק בהיכל פיס ארנה בתחילת עונת 2014/15, כשהעזיבה של מלחה בעצם הפכה אותה רשמית למועדון גדול בכדורסל הישראלי. למעשה, מדובר בדירוג מעודכן של האחד שהתפרסם לפני מעט יותר משנתיים, והאחד המעודכן שהופיע רק לפני כמה חודשים בעקבות עזיבתו של אלכסנדר דז'יקיץ'.

Ilias Kantzouris – Photo Credit: Yehuda Halickman
לחצו כאן כדי להצטרף לקהילת ספורטס רבי
ספורטס רבי – גם באפליקציה! כל העדכונים והתוכן האיכותי ביותר על הכדורסל הישראלי היישר לידיים שלכם!
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באייפון
לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באנדרואיד
הירשמו לפודקאסט "התשיעית באירופה" ב-iTunes, Spotify או Google Podcasts.
11. איליאס קנצוריס (2024)
צריך להיות כנים ולהודות שהמינוי של קנצוריס היה מלכתחילה הימור שלגביו תהינו בזמן אמת, שכן הוא נכנס לנעליים העצומות של דז'יקיץ', כלומר היה כאן כישלון ידוע מראש, רק שלא ידענו שזה יסתיים כל כך מהר, למעשה תוך פחות מחודשיים וחצי. המאמן, שהפסיד לירושלים עם א.א.ק אתונה ב-40 הפרש במשחק על העלייה לפיינל פור ליגת האלופות בעונה שעברה, הגיע בזמן ששחקנים ששיחקו תחתיו לא מיהרו לדבר עליו ולספר בשבחו, והוא עצמו הודה במסיבת העיתונאים הראשונה שלו כמאמן האדומים שהיו העונה בעיות בלימוז', ושכאיש מקצוע הוא קשוח ודורש הרבה. קנצוריס, שמבחינה טכנית אפילו לא עמד בקריטריונים של המאמנים הזרים בישראל, הדגיש עד כמה הוא יודע שמדובר בהזדמנות גדולה בשבילו והתנהג בצורה ג'נטלמנית כלפי העיתונאים והצלמים, והקדנציה שלו גם נפתחה בצורה חלקה עם 5 ניצחונות רצופים בכל המסגרות, על אף שהיכולת לא הייתה יוצאת דופן. גם אחרי שהפסיד לעירוני קריית אתא בחוץ, קנצוריס הצליח להביס את טנריפה ב-24 הפרש, ובכך הצית את הדימיון בנוגע לסיכויים לזכות בליגת האלופות. אלא שדווקא אז החלה קריסה, כשירושלים המשיכה לרשום מבוכות בליגת העל כמו בחוץ מול הפועל חיפה ובבית מול מכבי תל אביב, למרות שקאדין קרינגטון סופסוף נרשם לליגה, וגם באירופה העניינים החלו להסתבך עם שני הפסדים רצופים.
בשבוע האחרון העסק כבר התרסק, כשהמאמן לא רשם את ספידי סמית' על אף שהוא הרכז הטבעי היחיד שעמד לרשותו, וחטף תבוסה ב-27 הפרש להפועל תל אביב בארנה, מה שהוביל לקריאות של הקהל נגדו בסיום. בשלישי בערב קנצוריס רשם הפסד שלישי ברציפות באלופות, הפעם מול קרשיאקה, עם ספיגה של 98 נקודות כשלא נותר זכר מההגנה שאפיינה את הקבוצה של דז'יקיץ', ועוד בזמן שפריסטרי גברה על טריפה, כל הדרך להדחה מביכה מאירופה כבר בשלב הבתים השני (16 הגדולות), מה שחרץ את גורלו, אחרי שבעונה שעברה הקבוצה הגיעה לגמר. בתקופתו, יובל זוסמן הלך עוד יותר אחורה. בסך הכל, ירושלים רשמה 3 ניצחונות בלבד ב-12 המשחקים האחרונים בכל המסגרות (או אם תרצו 2 ניצחונות מתוך 10 המשחקים האחרונים), כשלמעשה מדובר כאמור ב-3 הפסדים רצופים באירופה, ב-5 הפסדים רצופים בכל המסגרות וב-6 הפסדים מתוך 9 משחקי הליגה האחרונים כולל 4 הפסדים ב-5 משחקי הליגה האחרונים, כל הדרך למקום השביעי בלבד בטבלה עם מאזן 9:9, מה שכרגע ממקם את הקבוצה בבית התחתון. למרות שקיבל בסיס חלומי גם בתוך הסיטואציה הקשה שאליה נכנס, קנצוריס נהנה משחקניו רק לזמן קצר מדי ולצערו סבל במשך זמן רב יותר, כשהוא פשוט לא הצליח לייצר את החיבור שייצר דז'יקיץ', שהיה הכל בשביל השחקנים. בתוך כל זה צריך להגיד, האחריות הראשית היא על הבעלים מתן אדלסון, שותפו גל מקל והמנהל המקצועי יונתן אלון, שעשו את הבחירה הלא נכונה.

Ilias Kantzouris – Photo Credit: Dov Halickman
10. אורן עמיאל (2021)
אחרי עונת 2020/21 הכושלת שעברה ירושלים, היה נדמה שאין לאן לרדת ושהדברים אמורים להיראות הרבה יותר טוב בעונת 2021/22. אלא שעמיאל, שחתם לשנתיים, בנה את הסגל באיטיות ונאלץ לבלוע צירופים של שחקנים שהוא לא רצה, מה שככל הנראה היה הדבר שגרם לו להימנע מלהחמיא לשחקנים כמו אנתוני בנט גם אחרי שהם שיחקו טוב, כשהוא ענה על שאלות בקצרה ובקרירות. עמיאל העביר סדרות חינוך לשחקנים מנוסים כמו שון קילפטריק, לקח החלטות תמוהות כמו הבחירה באדם אריאל להוצאת כדור החוץ המכריע בהפסד למנרסה, ולשיאו הוא הגיע כשהכניס לראשונה את בנט רק באמצע הרבע הרביעי בהפסד לסטאל אוסטרוב, תוך שהקבוצה מתפרעת מחוץ לקשת עם 43 שלשות (שיא בליגת האלופות במשחק ללא הארכה) כשרק 7 נכנסו פנימה (16.3%). תוסיפו לזה את פערי הרמות בקלאסיקו הישראלי, הבעיה בעמדת הרכז והדיווחים על מתיחות עם המנכ"ל בזמנו גיא הראל, ותבינו למה הרומן הזה נגמר אחרי מעט יותר משלושה חודשים בלבד. עמיאל, שעבד במועדון בתור עוזר מאמן בעונת 2013/14, פשוט לא הצליח להסתגל ללחץ כשעמד בראש ירושלים אחרי שהצליח בנימבורק הצ'כית. מי שהיה בעבר מאמן העונה בליגת האלופות (2019/20) קרס באירופה עם ירושלים כשרשם שלושה הפסדים מאכזבים שכללו כדורסל משעמם. העונה, עמיאל סיים את דרכו בבאמברג הגרמנית.

Oren Amiel – Photo Credit: Dov Halickman
9. פוטיס קציקאריס (2017)
קשה מאוד לשחזר הצלחה, רק תשאלו את קנצוריס. מי שחווה על בשרו את הדבר בהפועל ירושלים היה מאמן יווני אחר, פוטיס קציקאריס. אחרי ההצלחה של הקבוצה בעונת 2016/17 עם סימונה פיאניג'אני בדמות זכייה באליפות והעפלה לחצי גמר היורוקאפ, כמעט כל דבר שקציקאריס היה עושה בעונת 2017/18 היה פחות טוב מקודמו בתפקיד. קרטיס ג'רלס נזרק מהר מאוד מהקבוצה בעקבות יחסים מתוחים עם קציקאריס, אך בסופו של דבר הבעיה הייתה על הקווים והמאמן שדווקא חתם לשלוש שנים הפך לראשון שמפוטר בתקופת אורי אלון. קציקאריס התקשה בעיקר ביורוקאפ, עם ארבעה הפסדים מתוך חמשת המשחקים הראשונים, כשהוא סיים את דרכו לאחר הפסד בית לגלאטסראיי שבו נזרק לעברו דלי פופקורן מהיציע. מאז, קציקאריס חזר לאמן בעיקר בספרד.

Fotios Katsikaris – Photo Credit: Dov Halickman
8. דאיניוס אדומייטיס (2021)
אחרי העזיבה הפתאומית של המאמן עודד קטש לפנאתינייקוס במהלך עונת 2020/21, ירושלים החליטה להביא מאמן ראשי בעל שיעור קומה ולא למנות עוזר מאמן כמו יונתן אלון. מי שנבחר עד סיום העונה עם אופציה לעונה נוספת היה אדומייטיס הליטאי, אך הוא פשוט לא ידע בדיוק מהי הסיטואציה שאליה הוא נכנס בתור זר. השחקנים טענו שלא הבינו את הדברים שהוא צעק לכיוונם באימונים, אך המאמן עצמו דווקא סיפר שהאימונים הם מצוינים ושהשחקנים הם בני אדם טובים, מה שהיה מנותק מהמציאות. אדומייטיס הודח מליגת האלופות, גביע המדינה ואפילו הליגה הבלקנית, כשהוא הידרדר בליגה ותבוסה ב-31 הפרש בחוץ גרמה לפיטוריו. לזכותו של אדומייטיס, הוא לא נהג להפיל את האשמה על שחקניו והוא גם לא בנה את הסגל, מה שמציב אותו מעל המאמנים במקומות 9-10, כשלמען האמת הוא גם ירש קבוצה שהחלה בירידה עוד בסיום הקדנציה של קטש, כך שההרס שלו היה קטן מזה של קנצוריס, שמושווה אליו. כיום, אדומייטיס מאמן בליגה השנייה ביפן.

Dainius Adomaitis – Photo Credit: Dov Halickman
7. מודי מאור (2017-18)
אחרי הפיטורים של קציקאריס מירושלים בעונת 2017/18, מי שלקח את המושכות והפך לראשונה למאמן הראשי היה עוזר המאמן מודי מאור. המאמן פתח טוב כולל ניצחון ביתי ביורוקאפ על לייטקבליס, אך מאז הוא הפסיד את כל ארבעת המשחקים שנותרו ביורוקאפ והקבוצה הודחה מהמפעל. בהמשך, ירושלים הודחה בחצי גמר גביע המדינה על ידי הפועל חולון, וגם בליגה התוצאות לא היו הכי טובות. בסך הכל, לאחר כמה חודשים, המאמן הצעיר הועבר מתפקידו ועזב. בעונה שעברה הוא כבר הפך לסיפור הצלחה מסחרר בליגה האוסטרלית, כשהצעיד את הניו זילנד ברייקרס עד סדרת הגמר, שם הוא נכנע 3:2 לסידני קינגס.

Mody Maor – Photo Credit: Dov Halickman
6. יונתן אלון (2021)
לאחר העזיבה של קטש והתקופה הלא מוצלחת של אדומייטיס בירושלים בעונת 2020/21, עוזר המאמן בזמנו אלון קודם לתפקיד המאמן הראשי וניסה לשקם את ההריסות. הפתיחה הייתה קשה עם תבוסה למכבי תל אביב בבית ועוד כמה הפסדים, אלא שאז הדברים דווקא החלו להתחבר עם שני ניצחונות רצופים. פתאום, משום מקום, הגיע מבצע "שומר החומות" ועצר את המומנטום של ירושלים, כשלא מעט זרים עזבו את ישראל. אלון התמודד בכל זאת בגבורה עם הסיטואציה, הדהים בקלאסיקו הישראלי המפורסם שבו אדם אריאל קלע שלשת ניצחון, אך זה לא הספיק בפלייאוף. בעיצומה של הסיטואציה שנוצרה עם דז'יקיץ', המנהל המקצועי של ירושלים לא היה מעוניין לרדת לקווים, וכעת, בעקבות הכישלון בבחירה של קנצוריס ואי הלמידה מניסיון אדומייטיס, הוא יתמוך בשי אולארצ'יק ובתיאודורוס ינאקופולוס אך לעת עתה עדיין לא יחזור לשמש כמאמן ראשי.

Yonatan Alon – Photo Credit: Dov Halickman
5. יותם הלפרין (2021-22)
אחרי פיטוריו של עמיאל, הלפרין, שנכשל כמנהל הספורטיבי, נדרש לתקן את הטעויות בתפקיד שבו מעולם לא עבד, והוא הפך ממאמן זמני לקבוע. הוא אכן הצליח ובגדול בהתחלה, כשעם הרבה שלווה הפך את ירושלים למוליכת הטבלה בליגת העל, וממאזן שלילי של 3:0 בליגת האלופות הוא הציל את העונה האירופית של הקבוצה על הקווים בדרך למאזן 3:3 ומקום בשלב הפליי-אין של המפעל, ועוד עם יתרון הביתיות. עם תבוסה ביתית שהנחילה ירושלים לפרומיטיי במשחק הראשון בסדרת הטוב משלושה בפליי-אין, היה נדמה שאין כוח שמסוגל לעצור את האדומים בדרך לשלב 16 הגדולות של המפעל. אלא שאז הגיעה הקורונה שהתפרצה בקבוצה, ובחזרה לפרקט ירושלים הפסידה עם הבאזר של ההארכה לקבוצה האוקראינית בדרך לשוויון בסדרה למרות יתרון מבטיח בשלב מתקדם של המשחק. הציפייה הייתה שירושלים של הלפרין תנצל את הביתיות בארנה, אך הקבוצה פישלה עם הפסד וסגרה עוד עונה כושלת באירופה.
הלפרין, שנחשב ל"מאמן של שחקנים", הראה הרבה כישרון בתקופתו על הקווים כששינה את הקבוצה מהקצה אל הקצה, אבל גם רשם כמה תקלות וביניהן הפסד למכבי ראשון לציון, כשמעל הכל הוא הודח בשלב מוקדם מדי בכל אחד מהמפעלים (רבע גמר גביע המדינה וחצי גמר הפלייאוף בליגת העל), מה שהראה עד כמה ניסיון על הקווים הוא חשוב. לא היה ברור אם הלפרין ימשיך לעונה נוספת על הקווים, אלא שבסופו של דבר הוא התמהמה עם ההחלטה לגבי עתידו, דז'יקיץ' מונה, ומשם דרכו החוצה הייתה קצרה, מה שאכן קרה באמצע העונה שעברה. כיום הוא מפתח שחקנים במכבי תל אביב, אבל בינתיים כולנו (וכנראה גם ירושלים) מפספסים את מאמן העתיד של הכדורסל הישראלי. "תסתכלו על יאסיקביצ'יוס ואיפה הוא נמצא עכשיו, זה לוקח זמן ויותם נמצא בסיטואציה מושלמת להיות דומה בתור שחקן עבר עם צורת המחשבה שיש לו", אמר עליו בזמנו קיי סי ריברס.

Yotam Halperin – Photo Credit: Dov Halickman
4. עודד קטש (2018-20)
אומנם קפצנו רק מקום אחד בדירוג, אבל איזו קפיצה. לאחר הפיטורים של קציקאריס וסיום דרכו של מאור בבירה בעונת 2017/18, קטש, בזמנו מאמן נבחרת ישראל, חזר לקדנציה שנייה בירושלים בחוזה לעונה וחצי. בהתחלה הוא גם לא הצליח לשקם את ההריסות, אך בעונת 2018/19 דברים יחסית התחברו כשהקבוצה זכתה בגביע המדינה והמאמן האריך חוזה. עונת 2019/20 הייתה קסומה וכללה זכייה בגביע המדינה, כשהיה נדמה שירושלים יכולה ללכת עד הסוף בכל המפעלים. אלא שאז הגיעה הקורונה ואיתה הירידה באנרגיות. ירושלים שוב הודחה בחצי גמר הפיינל פור בליגה, שוב הודחה מליגת האלופות (הפעם בטורניר פיינל 8 של עונת 2019/20 שהתקיים עם סגל חדש בתחילת עונת 2020/21…), והקבוצה לא הייתה אותו דבר. למרות זאת, קטש עדיין הצליח להוציא דברים לא רעים מירושלים, עד שהגיעה ההצעה מפנאתינייקוס ואיתה העזיבה שלו. למרות שלא זכה איתה באליפות ופישל ברגעי האמת באירופה, קטש הצליח בסך הכל בירושלים ושמר בה על יציבות, ועד היום שואלים "מה היה אם" לא הקורונה בעונת 2019/20. כיום, קטש מאמן בהצלחה את מכבי ת"א.

Oded Katash – Photo Credit Dov Halickman
3. דני פרנקו (2014-16)
להיות הראשון זה דבר לא קל, אבל דני פרנקו היה חלוץ. הוא ייזכר לעד כמי שהביא את האליפות הראשונה בתולדות המועדון בעונת 2014/15, למעשה העונה הראשונה שבה החזיק בתפקיד מאמן הפועל ירושלים אחרי שהחליף את בראד גרינברג בקיץ. נכון, בגביע המדינה ובעיקר באירופה היו אכזבות, אך אי אפשר לקחת מפרנקו את ההיסטוריה שרשם עם ירושלים בדרך לזכייה בתואר מאמן העונה ואת כוכב הקבוצה הבלתי מעורער בזמנו, דונטה סמית'. פרנקו איבד את האליפות בעונת 2015/16 למכבי ראשון לציון, ולא המשיך בתפקיד. למרות מה שנאמר בהתחלה, נדמה שיש בבירה מי ששכחו את ההיסטוריה שפרנקו עשה במועדון.

Danny Franco – Photo Credit Dov Halickman
2. סימונה פיאניג'אני (2016-17)
אחרי התקופה של פרנקו במועדון, ירושלים בחרה ללכת על מאמן זר כשהחתימה את פיאניג'אני האיטלקי לקראת עונת 2016/17. פיאניג'אני הצליח בגדול באירופה כשהוביל את ירושלים עד לחצי הגמר ביורוקאפ, שם הקבוצה הייתה קרובה מאוד לעבור את ולנסיה ולהעפיל לגמר. בליגה ירושלים ספגה הפסדים רבים ואף הייתה קרובה מאוד להדחה כבר רבע גמר הפלייאוף כשעירוני נהריה הובילה 0:2 בסדרה, אך באורח פלא היא הגיעה לשיאה בזמן הנכון וזכתה באליפות השנייה בתולדותיה כשפיאניג'אני נבחר למאמן העונה. נכון, הדרך לא תמיד הייתה הכי יפה, אבל עם התוצאות אי אפשר להתווכח, ופיאניג'אני שלא המשיך לעונה שנייה במועדון ועזב למילאנו היה הגדול מכולם. טוב, לפחות עד שהגיע מישהו אחר, שאליו נגיע בעוד רגע. העונה, פיאניג'אני סיים את דרכו בצדביטה אולימפיה אחרי שלא הצליח להשיג ניצחון יורוקאפ לרפואה.

Simone Pianigiani – Photo Credit: Dov Halickman
1. אלכסנדר דז'יקיץ' (2022-24)
ההישגים של פיאניג'אני לא פחות טובים, אבל מה שדז'יקיץ' עשה בירושלים, במיוחד בהתחשב בכלים שעמדו לרשותו (בעונה הראשונה…), היה חריג. הסרבי, שהגיע לארנה כדמות צבעונית, פתח את הקדנציה שלו בצורה לא טובה בכלל, כולל שני הפסדים רצופים בליגת העל תוך שקבוצתו הציגה סגנון משחק קשה לצפייה, אבל עם הזמן הדברים פשוט התחברו, והוא השתיק את הביקורות עם משחק הגנה שהפך להיסטורי, כל הדרך לזכייה בגביע המדינה על חשבון מכבי ת"א בארנה ולהגעה עד לגמר ליגת האלופות בזכות ניצחון ענק על טנריפה, שהגיע ימים ספורים אחרי מות אימו. אחרי שנים לא קלות, דז'יקיץ' הצליח להחזיר את החשמל לארנה, סיפק רגעים בלתי נשכחים ("10,000 ברביעי!") וראיונות מוזרים, הדהים כשהלך עם שחקנים כמו ספידי סמית' ואור קורנליוס, ובעיקר הציג דרך ייחודית ומצליחה, שכללה בין השאר את העובדה שהוא לא שחרר אף שחקן בעונה שעברה. דז'יקיץ' נבחר למאמן העונה שעברה, וההדחה בחצי גמר הפלייאוף בליגת העל בקושי תיזכר לעומת ההישגים האדירים שלו. העונה, תחת הבעלים החדש מתן אדלסון ואחרי שחוזהו הוארך כבר מספר פעמים, הוא כבר הספיק לזכות בגביע ווינר על חשבון מכבי ובנה קבוצה שיכלה ללכת עד הסוף בליגת האלופות, אלא שהמלחמה פרצה, ואין ספק שגם הדרך שבה הוא עזב הייתה הכי "דז'ילה" שיש. כאמור, ראינו מה קרה בלעדיו לירושלים, שהתרסקה בליגת העל והודחה מהאלופות. אלכסנדר הגדול, מכולם.

Aleksandar Dzikic – Photo Credit: Yehuda Halickman
0 תגובות