איך יום הזיכרון לשואה ולגבורה משפיע על הכדורסל הישראלי

על ידי Ben Pask

בישראל, אנו נכנסים לאחת התקופות הכבדות של השנה, שבה אנו מציינים את השואה דרך יום השואה, זוכרים את חללי ישראל ונפגעי הטרור ביחד (ביום הזיכרון) שבוע לאחר מכן, ולאחר מכן ממש למחרת חוגגים את עצמאותה של ישראל המודרנית ביום העצמאות.

לחצו כאן כדי להצטרף לקהילת ספורטס רבי

ספורטס רבי – גם באפליקציה! כל העדכונים והתוכן האיכותי ביותר על הכדורסל הישראלי היישר לידיים שלכם!

לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באייפון

לחצו כאן להורדת אפליקציית ספורטס רבי באנדרואיד

הירשמו לפודקאסט “התשיעית באירופה” ב-iTunes, Spotify או Google Podcasts.

יום השואה (המכונה באופן רשמי יום הזיכרון לשואה ולגבורה), מתחיל עם השקיעה הלילה. בשנת 1951 קבעה הכנסת את היום ה-27 של חודש ניסן העברי כיום השואה, ובעוד היום מנציח את האירועים המחרידים שהתרחשו בשנות ה-30 וה-40, אין צורך להרחיק כדי למצוא את השנאה הטהורה שעוררה זוועות השואה – רק בשבוע שעבר, עליית האנטישמיות ניכרה באירופה כאשר אוהדי הפועל ירושלים בכדורסל הותקפו באלימות ביוון, לשם נסעו לתמוך בקבוצתם במשחק רבע הגמר שלה מול אא”ק אתונה.

הסיסמאות “לעולם לא שוב” ו”לעולם לא לשכוח” מקושרות בדרך כלל לזיכרון השואה והכדורסל הישראלי מבטיח שלעולם לא נשכח את הזוועות שהתרחשו.

כמובן, ידוע שמקורות המדים הצהובים הידועים לשמצה של מכבי ת”א קשורים מהותית לשואה: ב-1942 הציע שחקן מכבי בכדורגל, יוסף מרימוביץ’ ז”ל, לשחקני מכבי לעלות על המגרש עם חולצות צהובות-כחולות (במקום כחול לבן, בהן שיחקה מכבי עד אז), כדי להפגין סולידריות עם אחיהם ואחיותיהם היהודים באירופה שנאלצו על ידי הנאצים לענוד את הטלאי הצהוב. זה היה הרגע שהתחיל את מורשתם של “הצהובים”, הצבע איתו מזדהים שחקני ואוהדי מכבי ת”א – גם בכדורגל וגם בכדורסל – ביום יום.

זה לא האופן היחיד שבו מציינת מכבי את השואה; היא גם חלק מיוזמת One Team-One People, השותפות עם המרכז לאימפקט יהודי והמחלקה לישראל ולהנצחת השואה בהסתדרות הציונית העולמית. מוקדם יותר השנה, לציון יום השואה הבינלאומי – 27 בינואר, התאריך שקבע האו”ם בשנת 2004 לזכר השואה והונצח לראשונה בשנת 2005 – היוזמה קיימה שורה של אירועי זיכרון לשואה עם קהילות מקומיות בברצלונה, שם שיחקה מכבי את משחקה במחזור ה-22 ביורוליג בסוף ינואר.

אין זה נדיר שקבוצות ישראליות שמשחקות בתחרויות אירופיות מפנות זמן במהלך לוחות הזמנים העמוסים שלהן לציון השואה. רק בחודש שעבר, לקראת רבע גמר ליגת הכדורסל הצפון-אירופית מול סטארט לובלין בפולין, ביקרה נס ציונה במחנה הריכוז מיידנק. אירועים כאלה משמעותיים לא רק עבור השחקנים הישראלים, אלא גם עבור השחקנים הזרים. “מלמידה על זה בתיכון ועד לראות את זה באופן אישי”, פרסם הגארד הזר, שאק ביוקנן, ברשתות החברתיות. “זו הייתה חוויה נהדרת. מעריך את החבר’ה שנתנו לי להיות חלק מזה”.

גם נבחרת ישראל ביקרה בשנה שעברה במיידנק כששיחקה מול פולין במסגרת מוקדמות גביע העולם בלובלין. “במשך שעה וחצי הנבחרת הלאומית ביקרה בכל האתרים החשובים במחנה”, צייץ החשבון הרשמי של איגוד הכדורסל הישראלי. “תאי הגזים, ביתני המגורים, המשרפות והר האפר, למרגלותיו הקריא תומר גינת את ‘נזכור’ של אבא קובנר, והצטלמה עם דגל ישראל”.

השואה מצוינת לא רק על ידי קבוצות ישראליות, אלא גם על ידי שחקנים מקצוענים יהודים וישראלים מעבר לים, כמו גם קבוצות חובבים המבקרות בישראל.

דני אבדיה, כוכב ה-NBA של ישראל, לעולם לא נרתע מלחגוג את מורשתו. כשהוושינגטון וויזארדס שלו שיחקו נגד האורלנדו מג’יק ביום השואה ב-2021, אבדיה ציין את האירוע עם המילה “יזכור” שנכתבה על נעליו בעברית.

בזמן ששניהם שיחקו בליגת הכדורסל הצרפתית ב-2021, שיחק גינת של מטרופוליטנס מול שאלון של רפי מנקו בערב יום השואה. השחקנים ציינו את האירוע על ידי לבישת סרט שחור על החולצות שלהם.

כאשר קבוצת הכדורסל של מכללת אובורן סיירה בישראל לקראת העונה שעברה בקיץ שעבר, חלק חשוב מביקורה בארץ הקודש היה סיור ביד ושם, המרכז העולמי להנצחת השואה בירושלים. “התמונות על קירות המוזיאון הזה הן תמונות של המשפחה שלי, הילדים הזכורים כאן הם הילדים שלנו”, כתב המאמן היהודי של אובורן, ברוס פרל, בספר האורחים של יד ושם בתום ביקורו. “אנחנו מתחייבים שכשנחזור הביתה, נמשיך לספר את הסיפורים שלהם”.

הכדורסל הישראלי מספק תזכורת תמידית לעולם שאנחנו, העם היהודי, עדיין כאן ושאנחנו חזקים, למרות אירועי השואה: ביום רביעי בערב הפועל תל אביב תשחק נגד חובנטוד בדאלונה ברבע גמר היורוקאפ והפועל ירושלים תארח את אא”ק אתונה למשחק ההכרעה ברבע גמר ליגת האלופות בכדורסל של פיב”א; ואז בשבוע הבא, מכבי מתחילה את סדרת רבע גמר היורוליג בת 5 המשחקים נגד מונאקו. בעוד שכדורסל הוא מקום להצגת כוח ויכולות ספורטיביות, לא פחות חשוב מכך זה שהכדורסל הישראלי ממשיך להנציח, יחד עם שאר העם היהודי, את הזוועות שסבלנו בהן במהלך השואה.

0 תגובות

כתבות שיעניינו אותך

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates. 

You have Successfully Subscribed!